Aggódhatnak a gazdák: durván keresztbe tehet az időjárás a termésnek jövőre

Aggódhatnak a gazdák: durván keresztbe tehet az időjárás a termésnek jövőre

agrarszektor.hu
Igen mozgalmas év volt 2023, amit jól mutat az, hogy a világgazdasági helyzet megváltozásával idén a globális GDP-növekedés mértéke 2,9% volt, ami a pénzügyi-gazdasági válság óta a leggyengébb ez elsősorban Kína megtorpanásának következménye. A következő, 2024-es évben 2,7%-os növekedés várható, ráadásul az infláció sok országban a jegybanki várakozások felett marad. Roppant gyengén szerepel majd az eurózóna: a 2023-as 0,6% után 1,2%-os reál GDP növekedés várható. Az élelmiszerár-infláció 2024 elején fulladhat ki, de a munkabérek növekedése ez ellen hathat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárközgazdasági Intézet Agrárgazdasági Igazgatóságának igazgatója, Dr. Potori Norbert a gabonafélék és olajnövények rövid és középtávú piaci kilátásairól értekezett. Kiemelte, hogy a világgazdasági helyzet megváltozásával 2023-ban a globális GDP-növekedés mértéke 2,9% volt, ami a pénzügyi-gazdasági válság óta a leggyengébb ez elsősorban Kína megtorpanásának következménye. A következő, 2024-es évben 2,7%-os növekedés várható, ráadásul az infláció sok országban a jegybanki várakozások felett marad. Roppant gyengén szerepel majd az eurózóna: a 2023-as 0,6% után 1,2%-os reál GDP növekedés várható. Az élelmiszerár-infláció 2024 elején fulladhat ki, de a munkabérek növekedése ez ellen hathat. Az idei évben rekord búza- és kukoricatermést takarítottak be, de a következő évi termést veszélyezteti, hogy Brazíliában a szója fő vetésidőszakában az El Nino jelenség miatt csúsznak a munkálatok, és várhatóan késedelmet szenved majd a téli 90-100 millió tonna kukorica vetése is, ami egyrészt megkérdőjelezi a hozamokra vonatkozó előrejelzések pontosságát, másrészt, ez a tavasz második felében már változást hozhat az árakban - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenlegi helyzet erős hasonlóságot mutat a 2010-2011-es évvel, amikor a Fekete-tengeren végzett logisztikai tevékenység szintén leállt, akkor az arab tavasz miatt, most pedig az orosz-ukrán háború teszi veszélyessé ezt az útvonalat. A jelenlegi kereskedelmi korlátozó intézkedések és egyéb szankciók a globális búzakereskedelem 36%-át, a napraforgóolaj 78%-át, a pálmaolaj 55%-át érintik. A beszűkülő logisztikai lehetőségek természetesen emelik a tengeri fuvarozás díjait és a biztosítási költségeket, ennek megfelelően a gabonafélék FOB ára is folyamatosan nő. Olyannyira, hogy ez már a pénzügyi befektetők figyelmét is felkeltette: 2022. júniusában a Chicagói Árutőzsdén a búza határidős és opciós ügyleteinek több, mint 81%-át pénzügyi befektetők kötötték, azaz olyan entitások, akiknek semmi közük sincs az áru fizikai létezéséhez - a tényleges árukereskedők mindössze a kötések 18,5%-át végezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?