Fontos közleményt adtak ki az ukrán gabonahelyzetről Magyarországon

Fontos közleményt adtak ki az ukrán gabonahelyzetről Magyarországon

agrarszektor.hu
A kialakult gabonaimport körüli helyzetre, valamint az Ukrajnából származó takarmánykukoricára és olajos magvakra is vonatkozó importtilalom kapcsán reagált a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ) is. Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel - mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó -, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi aszályos év nagy nehézségek elé állította nem csak a gazdálkodókat, állattartókat, hanem a hazai gabonafeldolgozó ipart is. A korábban kukoricaexportőri pozíció hirtelen megfordult, a rekordalacsony hozamok a hazai szükségleteket sem fedezik. A helyzetet súlyosbította, hogy a kínálat 2022 nyarától gyakorlatilag megszűnt, mivel a gazdák kivártak és nem kínálták eladásra a terményt. Ezen felül súlyos problémát okoz a hazai kukorica szokatlanul magas aflatoxin szennyezettsége, amely a termény jelentős részét alkalmatlanná teszi élelmezési és takarmányozási célra történő felhasználásra - írja az MBSz közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minőségi kukoricára és olajos magvakra az év 12 hónapjában szüksége van a biofinomítóknak. Az elmúlt időszakban a hazai alacsony piaci kínálat és az eladási hajlandóság nagymértékű csökkenése miatt egyedül ezen termékek importja tette lehetővé a feldolgozóipar folyamatos működését. Vagyis a behozott terményekre elemi szüksége volt a magyarországi feldolgozóknak. Ráadásul nem csak nekik: az itt előállított termékek nélkülözhetetlenek a megújuló energia célok teljesítéséhez, erősítik az ország exportőri pozícióját és javítják az ellátásbiztonságot azáltal, hogy az előállított GMO mentes takarmány képes az import szója kiváltására.

Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel - mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó -, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak. A bevezetett gabonaimport tilalom és egyéb korlátozó intézkedések kapcsán azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a piac működésébe történő átmeneti beavatkozások akkor megfelelőek, ha képesek kezelni a kialakult problémát anélkül, hogy máshol még súlyosabb károkat okoznának. Ahhoz, hogy a magyar agráriumot a jelen helyzetben minél kevesebb kár érje, az intézkedéseknek a teljes érték- és gyártási láncolatot és a gazdák mellett annak minden szereplőjének igényeit egyaránt figyelembe kell vennie. Mert csak ezáltal biztosítható a nemzetgazdaság egésze szempontjából is jelentőséggel bíró biofinomítói szektor zavartalan működése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biofinomítók, ahogy a múltban, úgy hosszú távon is megbízható felvásárlói a hazai takarmánykukoricának, árpának és olajos magvaknak. A jelenleg bevezetett intézkedések egyik lehetséges negatív következményének a kínálati oldal jelentős csökkenését, valamint a minőségi problémák megnövekedett valószínűségét látják, amelyek ellehetetleníthetik a feldolgozók működését és további zavarokat okozhatnak a hazai ellátási láncokban. A biofinomítók csökkentett termelése vagy súlyos esetben leállása több iparágat alapjaiban érintene negatívan. Mással nem helyettesíthető termékek hiányoznának a gyártási láncokból, jelentős adóbevételek eshetnének ki, nőne az állattartók import takarmány függése, munkahelyek kerülnének veszélybe és számottevően csökkenne a kereslet a hazai gabona iránt, amely növelné a gazdák exportpiaci kitettségét. Egy nem megfelelően megválasztott intézkedéssel pont az ellenkező hatás érhető el, mint amit a szabályozás kezelni kívánt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?