Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: ezért adják fel a termesztést

Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: ezért adják fel a termesztést

agrarszektor.hu
Megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése Spanyolországban, de az előrejelzések jóval kisebb termést valószínűsítenek a tavalyinál. Córdoba környékén 20%-kal kisebb fokhagymatermést várnak idén. Ráadásul Andalúziát súlyos aszály fenyegeti, ami hozzájön még a kínai fokhagyma csalárd importja, ami elsősorban Belgium kikötőin keresztül érkezik az Európai Unióba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A spanyol Asaja termelői szövetség fokhagymaágazatának elnöke, Miguel del Pino közölte, hogy Córdoba környékén, Andalúzia tartományban megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése, ám a régióban a hosszan tartó aszály miatt a tavalyinál 15-20%-kal kisebb termés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az előző évihez képest lényegesen csökkent a termőterület is, mivel a termelők már ekkor sem látták biztosítottnak a vízellátást. Córdoba 5000 hektár körüli termőterületével Spanyolország második legnagyobb fokhagymatermesztő körzete Kasztília-La Mancha (20 ezer hektár felett) után, viszont mivel délebbre helyezkedik el, az itt termett fokhagyma kerül először piacra az év során. Mivel a fokhagyma az egyik leginkább munkaintenzív kultúra, a termőterület csökkenése aggasztó hatással van a vidéki lakosság foglalkoztatására: Spanyolországban a fokhagyma igazi “szociális”, tömegfoglalkoztató kultúrának számít, több mint egymillió szedési műszakban takarítják be a termést, ahol jellemzően teljesítménybérben fizetik a munkásokat. Általában egy 20 kg-os teleszedett láda árát kötik ki a munkára szerződőkkel, amin bizonyos években igen jól lehet keresni: 2019-ben például átlagosan 68 euró/nap (25 ezer Ft/nap) bért vihettek haza a dolgozók, viszont az utóbbi években jelentősen, egyes helyeken akár 50%-kal is csökkentették a béreket a termelési költségek pedig átlagosan 30%-kal emelkedtek.

A tavalyi, 2022-es évben 286 ezer tonna fokhagyma termett Spanyolországban, viszont már ekkor elkezdődött a 2012 óta folyamatosan, töretlenül növekedést mutató termőterület zsugorodása. A 2021-es 29.670 hektár helyett 2022-re már csak 28.520 hektáron termesztették a növényt, és már ekkor is a vízhiány volt a legfőbb probléma. Az idei évre készített prognózist még nem módosították pontosabb számokkal, de további, 20% körüli területcsökkenés várható, ráadásul a legnagyobb termesztőkörzetet, Andalúziát is súlyos aszály fenyegeti. Ehhez jön még hozzá a kínai fokhagyma csalárd importja, ami elsősorban Belgium kikötőin keresztül érkezik az Európai Unióba. A spanyol termelői egyesületek számtalanszor felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyenek lépéseket az európai termelők védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06