Rengeteg ilyen fokhagymát árulnak az EU-ban: ezt sokan nem gondolták volna

Rengeteg ilyen fokhagymát árulnak az EU-ban: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Spanyolország az Európai Unió legnagyobb fokhagymatermelője és -exportőre, amely az unió valamennyi tagállamába szállít. Az egyes uniós országok fokhagymaigénye között azonban jelentős eltérések lehetnek, ugyanis amíg a tavalyi év során Izland és Magyarország alig, Németország és Olaszország szinte felfoghatatlan mennyiségeket vásárol a spanyol terményből. A következő szezonban ugyanakkor lehetnek meglepetések, mivel a spanyol termőterületek a korábbi, majdnem egy évtizedig tartó növekedést követően az elmúlt években csökkenni kezdtek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022-es évben közel 287 ezer tonna fokhagyma termett Spanyolországban. Ez azonban majdnem 30%-kal volt kevesebb a 2021-es termésnél. További problémát jelent, hogy amíg a 2012-2021 közötti időszakban folyamatosan növekedett a fokhagyma termőterülete, 2022-ben már csökkenést regisztráltak a spanyol hatóságok. A 2021-es, megközelítőleg 29,7 ezer hektár helyett tavaly már csak 28,5 ezer hektáron termesztettek fokhagymát a spanyolok. Az idei szezonban ráadásul a várakozások szerint további, 20% körüli területcsökkenés várható, amelynek a fő oka a vízhiány.

Az EU valamennyi tagállamába jutott a spanyol fokhagymából

Bár a termőterület csökkenése már tavaly elindult a spanyoloknál, az ország továbbra is az Európai Unió legnagyobb termelője és exportőre. A Statista oldalán nemrég megjelent adatok szerint a 2022-es évben a spanyolok mintegy 25,521 ezer tonnát exportáltak Németországba, ezen felül 16,583 ezer tonna került Olaszországba, 14,556 ezer tonna pedig Franciaországba. A három nagy dobogós helyezett után következnek a portugálok (7,274 ezer tonna), a lengyelek (6,967 ezer tonna) és a hollandok (5,222 ezer tonna) A spanyol fokhagymából minden uniós tagállamba jutott, még Izlandra is, igaz oda mindösszesen 1 tonnát exportáltak a Statista adatai szerint. Magyarország a középmezőnyben található: hozzánk 2,15 ezer tonna fokhagymát exportáltak a spanyolok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre nagyobb problémát jelent a kínai import

Egyre komolyabb gondot jelent a spanyol fokhagymatermesztőknek és importőröknek kínai fagyasztott fokhagyma uniós, nyilvánvalóan csalárd importja is. A csalás lényege, hogy az állítólagos fagyasztott áru valójában -4 Celsius-fokon szállított hűtött fokhagyma, miközben a fagyasztott fokhagymát -20 Celsius-fokon kellene szállítani, és magasabb vámot kellene fizetni érte. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a kínai fokhagyma tartósan nyomott áron érkezik az EU-ba, ami korlátozza a spanyol fokhagymatermelők értékesítési lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?