Fillérekért veszik itt a szamócát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a szamócát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
A napokban indult be teljes gőzzel a szamóca szezonja Magyarországon, azonban nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" szamócás található, ahol a bolti ár alatt, azaz nagyjából kilogrammonként 800-1800 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar szamócát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a szamóca termőterülete jelentős növekedést mutatott az utóbbi években: míg a területalapú támogatási kérelmek alapján 2020-ban és 2021-ben megközelítőleg 550 hektáron foglalkoztak ezzel a gyümölccsel, ez 2022-re 635 hektárra nőtt. Ez azonban ennél jóval több lehet, hiszen a kistermelőket is beleszámolva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 840, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) pedig 850-950 hektárra teszi azt a területet, amelyen ezt a gyümölcsöt termesztik. Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója ugyanakkor azt is elmondta, hogy a a szamócánál a termesztésben körülbelül 5 éves ciklusok figyelhetőek meg, egy-egy ilyen cikluson belül a területek először növekedni kezdenek, majd amikor túl sok termelő lesz a piacon, vagy beüt egy-két rosszabb év, a terület csökkenni kezd, de aztán a folyamat megismétli magát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a magyar boltokban gyakorlatilag már április elejétől, közepétől meg lehet találni az import szamócát, a magyar hidegfóliás termesztésű gyümölcsök jellemzően április végén jelennek meg a piacokon, május vége felé pedig berobban a magyar szabadföldi szamóca is, bár ekkorra - jó esetben - már alig van import a piacokon. Ez természetesen az árakon is meglátszik: amikor megjelennek az első magyar tételek, azok ára már jóval közelebb van az importéhoz, május végére pedig lényegében eltűnik a külföldi szamóca a piacokról. Kelemen Péter kérdésünkre azt is elmondta, hogy a hazai termesztésű szamóca árát illetően elmondta, hogy a nagybani árak április elején még általában 4000 Ft/kg körül vannak az első tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődnek.

Drága még a szamóca, a magyarnál a görög is olcsóbb

A 2022-es szinthez képest átlagosan 20%-kal magasabbak a termelői árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai szamóca termelői ára a 15-20. hetek átlagában 7%-kal emelkedett (2618 Ft/kg) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve - az előző évek trendjeinek megfelelően - a 20. héten már csak 1800 Ft/kg volt a gyümölcs, 20%-kal drágább, mint az előző év azonos időszakában, ugyanakkor 20%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban, amint arról a HelloVidék is beszámolt. Ennél is nagyobb mértékben drágult a görög import, ám ez még mindig olcsóbb, mint a hazai termés: a 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 Ft/kg volt, ez 60%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18%-kal drágább, mint egy héttel korábban.

Van már megoldás is

Azt már április közepén látni lehetett, hogy az idei szamócaszezon más lesz, mint a korábbiak. A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődött el a hazai szamócaszezon. Ráadásul 2023-ban a szokásosnál valamivel kevesebb importáru érkezett, mivel Spanyolországban aszályos időjárás volt - ami már majdnem egy éve tart -, Lengyelországban és Görögországban pedig sokáig túl hideg volt.

Magyarországon április elején jelentősebb hajnali fagyok voltak mérhetők országszerte, így a súlyos kajszi elfagyások mellett, helyenként a szamócaföldek sem úszták meg a fagykárt, mely egyes „Szedd magad!” földek kényszerbezárásából is látható - írta meg a FruitVeB. A jó hír viszont, hogy jelentős szamóca kiesésre nem kell számítani, az elmúlt két hét napos időjárásának köszönhetően, kezd beindulni a szabadföldi szezon is. Május 4. hétvégéjén egyre több helyen jelentek meg így a „Szedd magad!” akciók, június elejétől pedig már az ország minden pontján fogják várni a pirosló fürtök a szüretelni vágyókat. Mostanra azonban teljes mértékben beköszöntött a magyar szamóca szezonja. Amíg a nagyobb boltokban még mindig 3000 forint feletti áron kapható a szamóca kilója, a piacokon már 1700-1900 forintos árakba is bele lehet futni. Aki azonban ennél is jobb ajánlatra vágyik, annak érdemes végignéznie a "Szedd magad!" gyümölcsösök listáját, ahol 800-1800 forintért is megszerezhető a közkedvelt piros gyümölcs kilója. Ha azonban a termelő által szedett és válogatott szamócát vásárolna valaki, akkor fel kell készülnie arra, hogy annak az ára bizony borsosabb lesz! Nagyon fontos azonban, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet a Gyümölcsvadász és a szeddlemagad.hu oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A szamóca esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Pest vármegye és Budapest környéke:

Bács-Kiskun vármegye:

Békés vármegye:

Fejér vármegye:

Győr-Moson-Sopron vármegye:

Hajdú-Bihar vármegye:

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye:

Komárom-Esztergom vármegye:

Somogy vármegye:

Vas vármegye:

Zala vármegye:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?