Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba

Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba

Bár közel lehetetlen pontos adatot szerezni arról, hogy Magyarországon mekkora területen foglalkoznak szamócával, a statisztikák azt mutatják, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs termőterülete növekvőben van. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis a szakemberek szerint a szamóca termesztésére az 5 éves ciklusok jellemzőek, amelyek során előbb növekedni szokott a termőterület, majd pedig csökkenni. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar szamócatermés a hazai igényeknek valamivel több mint a felét elégíti ki, a többit importból kell kipótolni. De honnan is érkezik ez a külföldi gyümölcs? Miért nem foglalkoznak többen a szamócával, látva, hogy ekkora igény lenne rá? Milyen kilátásai vannak a hazai termelőknek? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a szamóca termőterületének pontos megállapítása szinte lehetetlen feladat, mivel rengeteg olyan kistermelő van, akik pár tíz, vagy akár csak pár száz négyzetméteren foglalkoznak termesztéssel. Emellett a szamócánál a többi gyümölcsféléhez viszonyítva arányaiban kevesebb a nagytermelő - árulta el az Agrárszektor kérdésére Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, hogy a területalapú támogatási kérelmekben az látható, hogy a 2020-as 550 hektárnyi terület 2021-ben stagnált (547 hektár), viszont 2022-ben jókora növekedést mutatott (635 hektár). Ennél azonban egészen bizonyosan nagyobb területen foglalkoznak szamócával, a valós szám a kistermelők területeit beszámítva valahol 850-950 hektár között lehet. A FruitVeB ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy a szamócánál a termesztésben egy körülbelül 5 éves ciklikusság figyelhető meg, egy ilyen cikluson belül a területek először növekedni kezdenek, majd amikor túl sok termelő lesz a piacon, vagy beüt egy-két rosszabb év, a terület csökkenni kezd, aztán a folyamat ismétlődik.

Jelenleg egy 5 éves ciklusnak vagy a csúcsán, vagy éppen utána vagyunk. Alapvető hatása lesz a hazai termelés alakulására az egyre növekvő inputananyagáraknak - műtrágyák, növényvédő szerek, fólia stb. - és a munkaerő drágulásának. Többek között azért sincs túl sok nagy termelő Magyarországon, mert már 1 hektár szamóca is brutális munkaerőigényt jelent, évi 3-6 ezer munkaóra között, a termesztés intenzitásától függően

- mondta el Kelemen Péter.

A hazai fogyasztás alig a felét tudja csak kielégíteni a magyar szamócatermés

A szakember a hazai szamócatermés mennyiségét illető kérdésünkre kifejtette, hogy az utóbbi 10 évben a hazai termelés volumene 4800 és 6000 tonna között ingadozott, 2022-ben 5500 tonna körül volt. Mint mondta, valószínűleg ez volt az 5 éves ciklus csúcsa, vagy az idei év lesz az. Kelemen Péter beszélt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyar átlagfogyasztás 0,7 kg/fő/év körül van, de a FruitVeB becslései szerint ennél valószínűleg egy kicsit több, valahol 0,8 és 1 kg között lehet, mert körülbelül 8000-9500 tonna szamóca kerül értékesítésre Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a hazai termelés egyáltalán nem fedezi a belföldi fogyasztást, csak valamivel több, mint a felét. A hazai export teljesen jelentéktelen, mindössze 10 és 70 tonna között ingadozott az utóbbi 10 évben.

Az import kiemelt jelentőségű, és nem csak a hazai igények kielégítése, hanem az árak alakulása szempontjából is. Két legfontosabb partnerünk Spanyolország és Görögország. Az ezekből az országokból származó tételek mindig a hazai termésű szamócánál hamarabb jelennek meg a piacokon, és mindig olcsóbbak is, mert ezekben a déli országokban már szabadföldi szamócát szednek akkor, amikor mi még az üvegházi termesztésű gyümölcsöt tudjuk csak betakarítani. A fűtött termesztés egyébként nem túl jelentős, mindössze pár tíz hektár Magyarországon, a teljes termőterület legfeljebb 2%-a lehet

- magyarázta Kelemen Péter. 

Kedvezőbb képet festett a magyar szamócaexportról az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentése: mint írták, a magyarországi szamócatermés kis hányadát csak szállítják külpiacokra, a friss termék Csehországba, Szlovákiába és Romániába került az elmúlt évben. Magyarország szamócaexportja 198%-kal 203 tonnára bővült 2022-ben az előző évihez képest.

A szakember elmondta, hogy csak ezt követően, jellemzően április végén jelenik meg a piacokon a hidegfóliás termesztésű szamóca, ennek ára már jóval közelebb van az importéhoz, majd május vége felé érkezik meg nagy tömegben a piacra a magyar szabadföldi szamóca - ekkorra jó esetben már alig van import, tekintettel arra, hogy a spanyoloknál és a görögöknél ilyenkorra már szétég a gyümölcs a nyári melegben. A hazai 5000 tonna körüli termesztéshez képest 3500-4000 tonna körüli importtal lehet számolni, a spanyol és görög árun kívül Olaszországból, Ausztriából és Németországból is szokott érkezni pár száz tonna áru, többségében re-export. Ezen felül Szerbiából és Romániából érkezik néha hihetetlenül olcsón szamóca, ennek mennyiségét azonban nagyon nehéz megmondani - tette hozzá a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

A KSH adatai szerint Magyarország szamócaimportja 5%-kal 4136 tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április-májusban realizálódik - derült ki az AKI kiadványából.

Mennyibe kerül a szamóca Magyarországon?

Kelemen Péter a hazai termesztésű szamóca árát illetően elmondta, hogy a nagybani árak április elején jellemzően 4000 Ft/kg körül vannak az első tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődnek. Ilyenkor az import tételek ára még jóval alacsonyabb, és jellemzően ez is dominálja a hazai piacot, mivel még nincs nagy árutömeg magyar szamócából. Május végére szokott eltűnni az import és a belföldi ár közötti különbség, amint az az alábbi ábrán is látható.

Forrás: FruitVeB
Forrás: FruitVeB

Ennek az évente megismétlődő folyamatos árcsökkenésnek az üteme az, ami nagyon nem mindegy: ha hirtelen melegszik fel az idő április környékén, megeshet, hogy a szabadföldi állományok gyorsan beérnek, és „rácsúsznak” a hidegfóliás szamócára. Ilyenkor rövid időn belül jelenik meg nagy mennyiségű magyar áru a piacon, ami brutálisan le tudja húzni az árakat, tavaly például ez történt, annak ellenére, hogy hűvösen indult a tavasz, és egy darabig reménykedni lehetett benne, hogy ez nem következik be.

Az idei évben a tavalyinál sokkal hűvösebb, csapadékosabb az idő, ami elhúzódó érést, és a mennyiségek lassabb, nyugodtabb piaci levezetését eredményezi, ez a termelőknek is jó, nem alakul ki túlkínálati pánik. Fontos, hogy bár hűvös volt, a lengyelekkel ellentétben mi nem kaptunk májusi fagyokat, így a csapadék lehet, hogy okoz növényvédelmi problémákat, de fagy miatti terméskiesésre nem kell számítanunk az idén

- mondta Kelemen Péter.

Mi várható a következő években szamócafronton?

A szakember elmondta, hogy az idei év különleges volt abból a szempontból, hogy a szokásosnál valamivel kevesebb importáru érkezett, mivel Spanyolországban aszályos időjárás volt - ami már majdnem egy éve tart -, Görögországban pedig sokáig túl hideg volt. Május közepére a spanyol és görög exportkészletek drámai módon lecsökkentek, ami abból is látszik, hogy több európai piacon elkezdett visszadrágulni az import szamóca, például Lengyelországban ez tökéletesen megfigyelhető. Kelemen Péter rámutatott, hogy Magyarországon a fentebb már említett körülbelül 5 éves ciklus dominál, és Európában is láthatóak már olyan trendek, amelyek valószínűleg hosszabb távon is meghatározók lehetnek. Ezek egyike, hogy Spanyolországban a gazdák egyrészt folyamatosan küzdenek az aszállyal, másrészt tizenkilencre lapot húzva egyre korábbi és korábbi fajták termesztését vállalják be, hogy még jobban megelőzzék a görögöket és a dél-olaszokat az európai piacokon. Ez kockázatos, idén például úgy tűnik, hogy nem jött be a spanyol termelők várakozása.

Érdekesség, de Magyarországon kevés gazda foglalkozik azzal, hogy minél korábbi fajtákat termesszen, a hazai termelők inkább az ízre mennek rá. Ezt jelzi a három legelterjedtebben használt fajta, a Clery, a Joly és az Asia is. A magyar szamócatermesztők döntését praktikus szempontok vezetik, mivel a spanyolok és a görögök úgyis megelőznek őket, ezért teljesen felesleges nagyot kockáztatniuk

- hívta fel rá a figyelmet Kelemen Péter.

A másik trend, hogy a görögök minden bizonnyal már növelték, illetve folyamatosan növelik termőterületeiket, de erről nem nagyon szeretnek sem beszélni, sem pedig a statisztikákban feltüntetni a pontos számokat, így csak az exportadatokból látható egy ilyen trend, de a számok ritkán hazudnak. További trend, hogy Németországban a kötelező minimum órabér egyre tovább emelkedik, ezzel egyre jobban elszakadnak az európai átlagbérektől - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a német kormány egy „zöld és hazai” iránymutatással egyrészt arra ösztönzi - csúnya szóval: kényszeríti - a gazdákat, hogy egyre kevesebb növényvédőszert használjanak, és egyre jobban fizessék meg a munkásokat, ezzel párhuzamosan pedig a médiában a belföldi termesztésű szamóca előnyeit hangsúlyozza, valamint szolidaritásra szólítja fel a vásárlókat a helyi termelőkkel szemben. Bár a statisztikai adatok szerint tavaly célt ért ez a kampány, a német gazdák mégsem voltak túl elégedettek a szezonnal, úgyhogy kérdés, hova vezet ez az irány hosszabb távon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?