Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát a magyar piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Rengetegen várták idén is az eperszezont: nem csak finom, de egészséges is a magyar kertek piros gyümölcse. Hogy idén milyen árakra kell számítani? Hol vásárolhatjuk meg olcsóbban: a boltokban vagy a piacokon? Mindez kiderül az alábbi cikkből. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi, magyarok mondhatni, hogy imádjuk a szamócát, ugyanakkor a legtöbb vásárló számára még mindig az ár az, ami a legbefolyásolóbb tényező, hiszen, sokan azért mondanak le manapság a zöldségek, gyümölcsök vásárlásáról, mert a magas infláció miatt ezek a termékek még drágábbak lettek - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

Miközben egyes út menti árusoknál akár kirívóan magas, akár 6500-7000 forintos árakkal is találkozhattunk, a termelők jó része ennél jóval alacsonyabb áron kezdte meg a fóliás termelésből származó gyümölcs értékesítését. Jó hír lehet, hogy az idény szépen indult, a tavalyi szezonnal ellentétben az idén nem szenvedtek fagykárt a növények, az elmúlt hetekben pedig az érés is beindult, így az albertirsai farmon folyamatosan szedik a gyümölcsöt - írja a Magyar Nemzet.

Lássuk, hogyan alakulnak az árak az áruházakban:

  • a Spar online webshopja szerint itt vehetünk dobozos 500 grammos kiszerelést 999 forintért, fagyasztott 250 grammos, dobozos földiepret 729 forintért, vagy akár konzerv szamócát is, 410 grammosat 849 forintért.
  • A Tesco online kínálata alapján itt vehetünk dobozos, 500 grammos kiszerelést 1099 forintos áron, vagy gyorsfagyasztott, 1000 grammos földiepret 1149 forintos áron, 450 grammosat pedig 1019 forintért.
  • Az Auchan online polcain találunk 300 grammos fagyasztott szamócát 999 forintért, 450 grammost 1529 forintért, illetve 500 grammos firss, csomagolt szamócát 799 forintos áron.
  • A LIDL akciós újságjában találunk földiepret, akcióban, 499 Ft/kg áron, illetve fagyasztott, 450 grammos szamócát 1199 forintért.
EZ IS ÉRDEKELHET

A külföldről behozott eper ára egyébként jóval kedvezőbb, ami a hazai termés piacát is tönkre teszi. Ennek pedig az az oka, hogy sokan vásárolják az olcsóbb, de kényszerérett szamócát, így a kereslet sem olyan, mint az elmúlt években. A termelők ugyanakkor bíznak abban, hogy az emberek a friss és édes magyar szamócát választják majd.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint

  • a vidéki fogyasztói piacokon a görög import eper ára 1500-3200 Ft/kg ár között mozog.
  • A vidéki nagybani piacokon a szintén görög import eper ára 1400-1500 Ft/kg között van.

Az AKI PÁIR adatai alapján a magyar termelők kínálata az alábbiak szerint alakul:

  • a belföldi szamóca ára most 4000 Ft/kg a vidéki fogyasztói piacokon.
  • A vidéki nagybani piacokon legutóbbi adata pedig 3000 Ft/kg-ot mutat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?