V4 agrárkamarák: elfogadhatatlan az ukrán import jelenlegi kezelése

V4 agrárkamarák: elfogadhatatlan az ukrán import jelenlegi kezelése

Az ukrán mezőgazdasági termékek továbbra is nagy port kavarnak számos európai országban, köztük például Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is. Robert Nowak, a lengyel agrárkamara elnökségi tagja a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván az Agrárszektornak elmondta, hogy változások szükségesek, és megoldást kell találni, hiszen ez a kialakult helyzet sem a gazdálkodóknak, sem a fogyasztóknak nem jó. A szakember kitért arra is, hogy mi most a legfontosabb a gabonapiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ellenőrzés nélkül megjelent az ukrán gabona, ez nemcsak Lengyelországban, hanem Szlovákiában és Magyarországon is gondot okozott és okoz is, teljesen szétszabályozta a piaci helyzetet. Sajnos a vámmegszüntetés azt eredményezte, hogy a szolidaritási tranzit szállítási csatornák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeinket. A gabonapiac igen szűk határok között működik, a legfontosabb az aratás előtt az, hogy a raktározási kapacitások időben felszabaduljanak

- mondta Robert Nowak.

Hova vezethet hosszú távon az ukrán dömping?

A lengyel agrárkamara elnökségi tagja kifejtette, hogy a tegnapi nap folyamán a V4-es tanácskozáson nagyon részletesen tárgyalták ezt a témakört, és minden résztvevő egyetértett abban, hogy nem lehet elfogadni a jelenlegi helyzetet és a folytatását sem. Fontos megemlíteni, hogy bár, legtöbbször csak az ukrán gabonáról esik szó, nemcsak az érkezik az országból, hanem számos más termék is, ilyen például a tojás, a méz és a baromfihús is. Robert Nowak kérdésünkre válaszolva elmondta továbbá, hogy teljes volt az egyetértés abban is, hogy a folyamatosan érkező ukrán áruk nem teljesítik az uniós minőségi elvárásokat.

A helyzet ilyen kezelése nagyon igazságtalan az uniós, főleg a keleti országok gazdáival szemben. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ezek a termékek a fogyasztók számára is veszélyesek. Mivel ez a versenyhelyzet nagyon előnytelen számunkra, azon az állásponton vagyunk, hogy vagy be kell vezetni kontingenseket, melyek korlátozzák a behozatalt, vagy pedig olyan tranzitfolyosókat kell kialakítani, melyek tényleg csak tranzitforgalmat fogják kiszolgálni. Mi abszolút elfogadjuk, hogy ez egy szükséghelyet a háború miatt, segíteni kell. A lengyelek, magyarok és a szlovákok is nagyon sok menekültet befogadtak már és fogadnak is. Lehet, hogy ez nem tetszik mindenkinek politikai szempontból, de ki kell jelenteni, hogy az európai uniós hatóságok mulasztásai okozták ezt a helyzetet.

Utcára vonultak a gazdák Brüsszelben

Május 23-án szerveztek Brüsszelben egy demonstrációt, ahol a magyar kamara képviselői is részt vettek. A mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak átadtak egy levelet, amit a kelet-európai gazdák fogalmaztak meg. A levél számos javaslatot tartalmazott. Erről egyébként lapunk is beszámolt korábban: a térség gazdái akkor azt kérték a Bizottságtól, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is. Az Európai Bizottságnak lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?