Váratlan bejelentést tett Nagy István: a törökök segítségét kéri Magyarország

Váratlan bejelentést tett Nagy István: a törökök segítségét kéri Magyarország

agrarszektor.hu
Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában, ezért hazánk Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Gülşen Karanis Ekşioğlut, Törökország nagykövetét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak. A két nemzet közti kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni. Nagy István a megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió területére áramló ukrán gabona megbénította a piacot, eladási nehézségeket okozott a gazdáknak és komoly kihívás elé állítja az agráriumot. Ezek a mezőgazdasági termékek az orosz-ukrán háború következtében a tengeri útvonal lezárulása miatt nem jutnak el a hagyományos piacaikra, az afrikai és a közel-keleti térségbe. A transzport áthelyeződött a szárazföldre, a létrehozott szolidaritási folyosó azonban nem működik az eredeti célja szerint – mondta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetet minél előbb meg kell oldani, a gabonatárolók tele vannak, jön az aratás, a gazdák pedig feszültek az értékesítési nehézségek miatt.

Nagy István kiemelte, Törökország fontos szerepet tölt be a fekete-tengeri kikötők részleges megnyitásával kapcsolatban. Magyarország azt szeretné elérni, ha ezeket a kapacitásokat, a biztonsági garanciákkal védett kikötők számát tovább lehetne bővíteni, és ebben a folyamatban számít Ankara közreműködésére is. Az ukrán mezőgazdasági termékeket ugyanis tengeri útvonalon kell eljuttatni a hagyományos felvevő piacaikra. A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán gabonaimport kapcsán leginkább érintett frontországok agrárminiszterei közös állásponton vannak a helyzet megoldása érdekében. Nagy István a megoldási javaslataikat megvitatná török kollégájával is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29