Csökkenő ár mellett is jó üzlet lehet a szója idén

Csökkenő ár mellett is jó üzlet lehet a szója idén

Több mint 67 ezer hektáron vetettek idén szóját a magyar termelők. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor a termőterület alig haladta meg a 61 ezer hektárt. Ha ez a növekedés ki tudna tartani a következő időszakban is, akkor a szója termőterülete elérhetné az előző költségvetési ciklus rekordját, a 75-77 ezer hektárt. Ehhez azonban az kell, hogy az időjárás ne húzza keresztül a termelők számításait, illetve, hogy a terményükért megfelelő árat kapjanak a gazdák. És bár a tavalyi évhez képest a szója termelői ára jóval alacsonyabb, egy jó termés esetén még így is pénzüknél lehetnek a magyar termelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a szójatermesztés a múlt század első felében kezdődött, de az 1930-1945 közötti időszakban még alig 1600 hektáron foglalkoztak ezzel a növénnyel a termelők. Az 1970-es évektől azonban egyre nagyobb érdeklődés övezte a szóját, egyre több gazdaságban kezdték el termeszteni, jelentősen megnövelve a szántóföldi kultúra termőterületét. Az igazi áttörést azonban az európai uniós támogatások hozták: míg 2014 előtt jellemzően 30-40 ezer hektáron folyt hazánkban a szójatermesztés, a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban ez 75-77 ezer hektárra ugrott fel. A vegyszermentes termesztésre vonatkozó előírások és a technológiai tudás hiányosságai miatt a szója termőterülete rövid úton visszaesett a 60 ezer hektár körüli méretre. A 2021-es növekedést követően 2022-ben ismét csökkenés volt megfigyelhető a szója termőterületében, ekkor ugyanis alig több, mint 61 ezer hektáron termesztettek ilyen növényt Magyarországon. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a hazai termelők az idei évben ismét próbát tettek ezzel a kultúrával: 2023-ban ugyanis több mint 67 ezer hektáron vetettek szóját.

Noha a betakarításig még sok idő van hátra, nem árt már most beszélni a szója áráról: az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 144,9 ezer forint/tonna volt június második hetében, ami 40%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A full-fat (extrudált) szóját (30-40%-os nyersfehérje-, 17-23%-os nyerszsír- és legfeljebb 12%-os víztartalom) 235,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab júliusi jegyzése 539 dollár/tonnáig emelkedett június 5. és 16. között. Bár az időjárás idén - a hűvösebb és csapadékosabb tavaszt leszámítva - eddig megfelelőnek volt mondható, a következő hetekben azonban még bármi megtörténhet, és egy hosszabb csapadékhiányos időszak ugyanúgy meg tudja viselni a legszebb állományt is, mint ha huzamosabb ideig folyamatosan esik. Az Agrárszektor ezért megkérdezte a magyar termelőket, hogy ők hogyan látják a szója helyzetét és kilátásait az idei évet illetően.

Németh Zoltán, a Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője elmondta, hogy idén 200 hektáron vetettek szóját fővetésként, és még 500 hektáron fognak másodvetésként, az árpa után. A zalai vállalkozásnál a vetés a sok csapadék miatt eléggé rossz volt, a vetett tőszám fele maradt meg körülbelül. Mostanra azonban nagyon jó állapotban vannak az állományok, szép és egységes képet mutatnak - árulta el Németh Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy a növények szépen benőtték a teret, így végső soron talán nem is olyan nagy baj a csökkent tőszám. A szakember beszélt arról is, hogy mostanáig alapkezelést, illetve az állományok 10%-án felülkezelést hajtottak végre, valamint két biostimulátoros kezelés is volt: az egyik a gyomirtó hatásának stresszoldására, a másik pedig a virágzás elején, hogy felkészítsék a növényeket egy esetleges szárazabb időszakra. A kilátásokat illetően Németh Zoltán kifejezetten optimista volt, mint mondta, ha nem lesznek olyan tartós aszályos időszakok, mint tavaly, akkor hektáronként 3-4 tonna simán összejöhet.

A kalocsai székhelyű Iszkra Kft. agronómusa az Agrárszektor kérdésére elárulta, hogy idén mintegy 120-130 hektáron vetettek szóját, de ez jelentősen kevesebb az egy évvel ezelőtti területhet képest, akkor ugyanis körülbelül 200 hektáron foglalkoztak ezzel a növénnyel. Dömötör Gábor beszélt arról is, hogy a vetést két lépcsőben tudták elvégezni, emiatt az állományok között megfigyelhető némi eltérés: az először vetettek virágzás kezdeti állapotában vannak, a másodjára vetettek ettől még le vannak maradva. A szakember elmondta, hogy a vetés után viszont meggyűlt a bajuk a galambokkal, hiába őrizték a földeket két hétig, sok magot kiszedtek a földből, emiatt pedig jelentős tőszámcsökkenés volt némely területeken. Dömötör Gábor a napokban nézte meg az állományokat, amelyek eléggé vegyes képet mutatnak: ahol megritkult az állomány, az nagyon látszik, ahol viszont nem, ott tűrhető képet mutatnak a növények. A Bács-Kiskun megyei vállalkozás agronómusa a növényvédelmet illetően elmondta, hogy gyomirtások már voltak náluk, más még nem. A kilátásokat illetően azonban nem akart nyilatkozni, mint fogalmazott, tavaly is próbálkoztak, de az aszály elintézte az állományokat. Idén egy átlagos terméssel számolnak, aztán majd az időjárás eldönti, mi lesz - mondta Dömötör Gábor.

A Papp és Papp Kft. megközelítőleg 200 hektáron vetett idén szóját, de ahogy a vállalat ügyvezetőjétől, Baranyi Attilától megtudtuk, viszonylag állandó a vetésforgó náluk, és csak körülbelül 5% különbség van évről évre. A szakember elmondta, hogy a vetés tökéletesen sikerült, időben el tudták kezdeni, és akkor fejezték be, amikorra tervezték. Ebből kifolyólag a növények nagyon szépen, szinte robbanásszerűen keltek ki a földből. Az állományokat illetően Baranyi Attila elmondta, hogy jelenleg jól néznek ki, és bár a kelés után volt egy komolyabb csapadék a térségben, emiatt belvíz és víznyomás alakult ki néhány táblán, de ez a terület elenyésző hányadát érintette csak. Ezt leszámítva szépen néznek ki a növények - tette hozzá a baranyai vállalkozás ügyvezetője. A növényvédelem terén a szójánál egy alapkezelést végeztek el a vetés után, valamint volt egy felülkezelés a kétszikű gyomok ellen, illetve mechanikai növényápolásra is sor került, egészen pontosan sorköz-kultivátorozásra és gyomfésűzésre. A kilátásokat illetően Baranyi Attila úgy fogalmazott, hogy náluk, tavaszi csapadéknak köszönhetően - mivel mélyebb területeken vannak - a szója eléri a vizet, ami jót tesz a növényeknek. Ha az időjárás az eddigiekhez hasonló lesz, akkor jó termést tudnak majd realizálni, de addig még nagyon sokat lesz kint a növény a földön - mondta a szakember.

A gazdák elmondásai alapján látható, hogy a szójaállományok állapota a kiválótól a tűrhetőig terjed, de mivel a kultúra betakarítása még odébb van, gyakorlatilag bármi megtörténhet. Az általunk megkérdezett gazdák azonban inkább bizakodóak voltak, és bár komolyabb jóslásokba nem mertek bocsátkozni, általában az volt a véleményük, hogy jó éve lehet idén a szójának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?