Leáldozóban a kukoricának? Ezzel a növénnyel most kaszálhatnak a gazdák

Leáldozóban a kukoricának? Ezzel a növénnyel most kaszálhatnak a gazdák

A 2022-es rendkívüli szárazság és annak következményei ellenére idén 67 ezer hektáron vetettek szóját a magyar gazdák. Ez a közel 10 százalékos vetésterület-növekedés azonban nem volt teljesen kockázatok nélkül való: ha az idei évben jó eredményeket hoz a növény, az további területnövekedéssel járhat, ellenkező esetben azonban ismét elkezdődhet a termőterület zsugorodása. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint azonban az országos átlag kétszerese termett a földjükön, így kijelenthető, 2023-ban megérte ezzel a növénnyel foglalkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a szója termesztése a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban érte el a csúcspontját, amikor 75-77 ezer hektáron vetették a gazdák ezt a növényt. A 2021-es növekedést követően 2022-ben azonban ismét csökkenés volt megfigyelhető a szója termőterületében, ekkor ugyanis alig több, mint 61 ezer hektáron termesztették a növényt hazánkban. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi jelentése azonban bizakodásra adott okot a növény híveinek, 2023-ban az előző évi 61 ezer hektárnál közel 10%-kal nagyobb területen, 67 ezer hektáron foglalkoztak a szójával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI által üzemeltetett Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október végi adataiból kiderült, hogy a Tallage szerint az USA-ból származó szójabab azonnali exportára (FOB Gulf) - a jó ütemben haladó betakarítás és az export lassulása miatt - 24 dollárral 461, a novemberi 12 dollárral 459, a decemberi és a 2024. januári egyaránt 7 dollárral 462, illetve 464 dollár/tonnára csökkent augusztus 18. és szeptember 15. között. Ugyanakkor Brazíliában a szójabab azonnali exportára (FOB Paranagua) 18 dollárral 517, a novemberi 14 dollárral 509, a decemberi 10 dollárral 491 dollár/tonnáig ereszkedett. Ezzel szemben Argentínában - a dinamikus export miatt - a szójabab azonnali kiviteli ára (FOB Up River) 42 dollárral (570 dollár/tonnára), a novemberi és a decemberi egyaránt 11 dollárral (541 dollár/tonnára) emelkedett. Ukrajnában a várható jó termés a nyugati határra szállított termény azonnali árát (DAP) 120 dollárral 375 dollár/tonnára csökkentette (Tallage).

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára az előző év azonos időszakához képest 44%-kal kevesebb, 145,7 ezer forint/tonna volt október második hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30-40% nyersfehérje-, 17-23% nyerszsír- és legfeljebb 12% víztartalmú) 207,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor, ami 21%-kal volt alacsonyabb, mint egy éve. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab novemberi jegyzése 460-483 dollár/tonna tartományban alakult október 9-e és 20-a között.

De mit mondanak a számok és a gazdák?

Október végén tette közzé az AKI a jelentését a mezőgazdasági munkák október 8-i állásáról. Ebből megtudhattuk, hogy a szója betakarítása 88,8%-on állt a jelentés napján, az országos termésátlag 1,5 tonna/hektár körül alakult. De hogyan látják a helyzetet azok magyar gazdák, akik idén is komolyabb területen foglalkoztak ezzel a növénnyel? Milyen termésátlagok születtek náluk, és milyen minőséggel számolhatnak? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Papp és Papp Kft. csaknem 200 hektáron vetett idén szóját, amint azt korábban a vállalat ügyvezetőjétől megtudtuk. Baranyi Attila kérdésünkre elmondta, hogy mostanra már nagyjából végeztek a betakarítással, a másodvetésű szója közül van még egy tábla, ami talpon van. A szakember a termést illetően úgy fogalmazott, hogy a 00-ás, korai érésű kicsit gyengébb lett, az 1-es érésű csoport azonban erősebb. Összességében 4 tonna fölötti átlaggal számolnak. A baranyai vállalkozás ügyvezetője kifejtette, hogy a vetőmag-előállítás miatt ők nem a beltartalmi értékeket nézik a termésben, hanem a csíraszázalékot, azonban mivel még az eredményekre várnak, pontos számokat még nem tudott mondani. A tárolást illetően Baranyi Attila elmondta, hogy a szójamag tárolása meg van oldva: fajtánként fel vannak dolgozva, és egalizált big bagekben várják a tavaszi oltást.

Németh Zoltán, a Zala vármegyei Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy idén 200 hektáron vetettek szóját fővetésként, és még 500 hektárt másodvetésként, az árpa után. A betakarítást illetően a szakember elárulta, hogy a fővetésűvel már két hete végeztek, a másodvetésűt pedig most aratják, de eddig kifejezetten elégedettek az idei terméssel. Mint mondta, a termésátlag 3 tonna/hektár körül van, ami egészen jó, mert általában 2-2,5 körül szokott lenni. Németh Zoltánnak a minőséget illetően se volt oka panaszra, mint mondta, a fehérjetartalom 30% fölött, az olajtartalom pedig 22% fölött van. A vállalatnak továbbra sincsenek gondjai a tárolással.

A kalocsai székhelyű Iszkra Kft.-nél idén mintegy 120-130 hektáron vetettek szóját. A Bács-Kiskun megyei vállalkozás agronómusa, Dömötör Gábor kérdésünkre elmondta, hogy már végeztek a betakarítással, és nem volt semmi fennakadás. A termésátlag hektáronként 3 tonna lett, a szakember azonban a termés minőségét illetően nem tudott nyilatkozni. A megfelelő tárolás azonban bizonyos fokú kihívást jelent a vállalkozásnak, ahogy Dömötör Gábor fogalmazott, az őszi vetésű növényekből el kellett adniuk, hogy legyen elegendő hely a szójának, kukoricának és a napraforgónak. Az agronómus elmondása szerint rendelkeznek valamennyi tárolókapacitással rendelkeznek, de az nem elegendő az összes, általuk megtermelt termés tekintetében.

Mekkora pénz ütheti idén a szójatermesztők markát?

A szója önköltsége hozzávetőlegesen hektáronként 350 ezer forint körül alakult az idei évben. Erről Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője beszélt október elején az Agrárszektornak. Mint monda, a termeléshez kötött extra támogatás összeggel és a jelenlegi tonnánként 140-150 ezer forintos értékesítési árral számolva hektáronként 1,5-1,8 tonna nyújt fedezetet a gazdák költségeire.

Mindezt összevetve a szójatermesztők idén átlagosan 150-190 ezer forint hasznot realizálhatnak hektáronként. Ezt a profitot pedig a gyors szállításoknak köszönhetően hamar realizálhatják a szóját termesztő gazdák

- árulta el Bene Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Látható tehát, hogy végső soron jó éve volt idén a szójának és a szójatermesztőknek. A kiváló eredményeken túl a hamar realizálódó profit újabb ösztönző lehet a szója vetésterületének növelésére, ami így akár hamarosan el is érheti a mindezidáig rekordnak számító 75-77 ezer hektárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?