Minden eddiginél durvább hőhullámok jöhetnek: erre jó, ha mindenki felkészül

Minden eddiginél durvább hőhullámok jöhetnek: erre jó, ha mindenki felkészül

Szászi Zoltán
A júniusban és júliusban tapasztalt hőhullámok a tudósok előrejelzései szerint csak előfutárai a következő évtizedekben várható forró nyaraknak. Idén több hőségrekord is megdőlt világszerte és Európa szenved a rekkenő melegtől. Milyen hatása lesz a klímaváltozásnak a természetre és a mezőgazdaságra?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a hét elején publikált egy új jelentést a mezőgazdasági növénytermesztés jelenlegi helyzetéről. Úgy tűnik, a klímaváltozás sújtotta Európa gazdái továbbra is küzdenek az időjárás jelentette kihívásokkal, a jelentés ugyanis új adatokra alapozva majdnem minden kategóriában alacsonyabb hozamokat jósol, mint a tavaszi előrejelzések. Ahogy arról korábban az Agrárszektor is írt, ez nem meglepő, miután az elmúlt hetekben már több helyen is aggodalmak hangzottak el a nyári hőség és szárazság hatásairól a földeken Európa-szerte.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Közös Kutatóközpont elemzői kifejtik, hogy különösen a nyári szárazság érintette negatívan az európai terméshozamokat, bár kitérnek rá, hogy a közép-európai régióban a többlet esőzés okozott késéseket az aratásban, és ez rontott a termés minőségén is. Ez az őszi vetést érinti Magyarországon kívül Románia és Bulgária nyugati részén, valamint Szlovéniában és Horvátországban is. A jelentés Magyarországról elmondja, hogy bár június első fele az átlagnál hűvösebb volt, a hónap közepétől megérkeztek a nyári hőhullámok. A csapadékmennyiség különösen nagy volt, 90 és 160 milliméter közötti értékeket mértek. Mind a júniusi hőhullámok, mind a viharok és jégeső károsak voltak az őszi búzára, és a gombás betegségek terjedésének is kedveztek.

A tavaszi vetésből a napraforgó és a kukorica fejlődése enyhén késleltetett. A levélterületi index és a biomassza felhalmozódása az ország keleti részén átlag feletti, míg a nyugati részen átlagos. A jelentés arra is kitér, hogy a nyári vetés vízellátása egyelőre nagyon kedvező, így a virágzási periódusra jó körülmények alakultak ki, bár a júliusi hőhullámok rontottak a helyzeten és a talajok nedvességtartalmát is lehúzták az átlag körüli szintre. Mindent összevetve, az őszi vetésű növények várható hozama csökkent a nyári időszakban, míg a tavaszi vetés kilátásai közepesen javultak hazánkban.

A klímaváltozás kimutatja a foga fehérjét

A gazdálkodás szempontjából egyértelműen megkerülhetetlenek idén a nyári hőhullámok. Idén megdőlt a Föld történelmi melegrekordja, július 3-adika volt a valaha mért legmelegebb nap a Földön, 17,01 fok globális átlaghőmérséklettel. Dél- és Kelet-Európa idén július közepén rég nem látott hőhullámokat élt meg, a Cerberus névre keresztelt hőhullámot a Kharón-hőhullám követte, ami Olaszországban például akár 48 fokos hőséggel is riogatott, a hatóságok nem hiába rendelték el a legmagasabb fokú hőségriadót.

Ezek a körülmények komoly népegészségügyi, környezeti kockázatokkal járnak, és a forró szárazság az emberiség élelmiszerellátására is hatással lehet. Ez pedig már nem átlag tartományban értelmezhető kilengés, hanem a klímaváltozás miatt megváltozott éghajlat. A héten a Politico számolt be egy új tanulmány eredményeiről, ami kimutatta, hogy az idei észak-amerikai és európai hőhullámok és az azokat követő erdőtüzek gyakorlatilag lehetetlenek lettek volna a klímaváltozás hatásai nélkül. Miközben az egész Északi féltekén előfordultak 45 fok feletti hőmérsékletek, a Földközi tenger helyenként 30 fokra melegedett fel idén nyáron. A World Weather Attribution tanulmánya szerint az emberiség mostanra az iparosodás előtti állapothoz képest átlag 1,2 fokkal melegítette fel a bolygót.

Ez pedig azt jelenti, hogy a július közepi hőhullámok várhatóan évtizedenként egyszer fognak bekövetkezni Dél-Európában, és 15 évente Észak-Amerikában. Azonban a tudósok arra is felhívják a figyelmet, hogy amint az iparosodás előttihez képest elérjük a 2 fok hőmérséklet-növekedést, ezek a hőhullámok már 2-5 évente fognak jelentkezni. Kínában, ahol idén júliusban az eddig hőségrekordot, 52,2 fokot mérték, már most ötévente várhatóak hasonló jelenségek a tudósok szerint. A héten a Euronews is beszámolt egy jelentésről, méghozzá arról, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint egyelőre Európa nagyrésze nem menekül a hőség elől, és a hőshullámok egészen augusztusig kitarthatnak.

Az élelmiszertermelést sem fogják kímélni a forró nyarak

A Guardian nemrég a nyári hőhullámok globális élelmiszerellátásra gyakorolt hatásáról kérdezett tudósokat, és a kilátások nem túl kecsegtetőek. John Marsham, a Leeds-i Egyetem atmoszféra-kutatója elmondta a lapnak, hogy a jövőben „jelentős terméskiesések” várhatók a forró nyarak miatt, ami nagy hatással lesz a globális élelmiszerláncokra is. Az idei forróság csak ízelítő a következő évtizedek várható nyaraiból a kutató szerint.

Miután a 2018-as nyári hőség Közép- és Észak-európában helyenként 50%-os terméskieséshez is vezetett, és a 2022-es európai aszály kolosszális károkat okozott az agráriumban is, különösen aggasztó, hogy a nyári hőhullámok 2040-re tizenkétszer gyakoribbak lesznek a John Marsham szerint. Ezeknek pedig összeadódó hatása lesz, magyarázta a tudós. A természeti környezet, a művelés alatt álló mezőgazdasági területek és az óceánok ökoszisztémája még egyetlen hőhullámtól nem dől össze. Azonban ezek minden egyes alkalommal próbára teszik a természetet, és az extrém hőségek gyakoriságával ezeknek az életközösségeknek egyre kevesebb ideje marad regenerálódni. John Marsham ezt úgy foglalja össze, hogy miközben a környezetünk eltartóképessége folyamatosan csökken és kevesebb élelmet tudunk megtermelni, az óceánokban „csendes, láthatatlan kihalás” indul meg.

Ez pedig első ránézésre kevésbé feltűnő, azonban hasonlóan drámai, mint a hőség szárazföldi hatásai. 2021-ben Kanada csendes-óceáni partjainál a hőség körülbelül egymilliárd tengeri élőlény halálát okozta. Egy másik tudós, Daniela Schmidt a Bristol-i Egyetemről elmondta a lapnak, hogy ha elérjük a 2 fokos globális hőmérséklet-növekedést, az gyakorlatilag el fogja pusztítani a Föld trópusi korallzátonyait. Ez pedig a katasztrofális természeti károkon túl 500 millió ember élelmiszerellátását is felborítja. Egy, a Nature-ben megjelent kutatás szerint pedig a XXI. században a magasabb kibocsátást feltételező előrejelzések szerint, ha a bolygó eléri a 4,4 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor 2099-ig a szárazföldi gerincesek 41 százaléka lesz hőségstressznek kitéve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?