Megjöttek a friss számok: meglepő eredményekkel zárult az őszi árpa aratása

Megjöttek a friss számok: meglepő eredményekkel zárult az őszi árpa aratása

agrarszektor.hu
Befejeződött az őszi árpa aratása. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt lelassultak a betakarítási munkálatok, ugyanakkor továbbra is fennakadás nélkül zajlik a nyári aratás a földeken - közölte Nagy István agrárminiszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arra emlékeztetett, a nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága ugyanis a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti. Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. Ezen növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama alulmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél - fűzte hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette, az őszi árpa aratása befejeződött, amely összesen 2 193 710 tonna termést hozott 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a tavalyi évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86%-os készültségnél 5,5 t/ha körüli termésátlag várható. Az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 ezer hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 ezer tonna körül alakulhat - részletezte a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, a szalma betakarítást és tarlóhántást folyamatosan végzik, ahogy az időjárás engedi. Az esőzések miatt kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03