Megjöttek a friss számok: döbbenetes, ami a földeken történt Békés megyében

Megjöttek a friss számok: döbbenetes, ami a földeken történt Békés megyében

MTI
Befejeződött az őszi betakarítás Békés vármegyében. A gazdák az alacsony felvásárlási árak és a túlszaporodott pockok kártétele miatt elégedetlenek. Fennáll a veszélye, hogy a tervezettnél kevesebb területet fognak bevetni a helyi gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Befejeződött a napraforgó és a kukorica betakarítása is Békés vármegyében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei Igazgatósága adatai alapján napraforgót csaknem 85 ezer hektáron termesztettek, a termésátlag 2,8 tonna lett hektáronként; összesen mintegy 238 ezer tonna termést arattak le. Kukoricából 468,8 ezer tonnát takarítottak be 67,9 ezer hektárról; a vármegyei termésátlag 6,9 tonna lett hektáronként. Emellett szóját és burgonyát termesztettek kis területen, mindkettőből csaknem 4 ezer tonna termett. A 134 hektáron termesztett cukorrépát azonban gombabetegség fertőzte meg, így feldolgozhatatlanná vált, a gyárak nem vették át a termelőktől, nagy része a földben maradt - hangzott el az aratási koordinációs bizottság ülésén.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint megalázóan alacsonak a felvásárlási árak. Az ülésen elhangzottak alapján a napraforgó tonnáját 105-110 ezer; a kukoricáét 46-53 ezer; a szójáét pedig 130-140 ezer forintért veszik át. Bár szakemberek korábban tartottak attól, hogy nem lesz elegendő a raktárkapacitás, végül nem léptek fel problémák a tárolással. Az őszi vetésekkel azonban igen: a száraz, kedvezőtlen időjárás miatt az elvetett őszi káposztarepce nem mindenhol kelt ki, máshol a "mezei pocok fertőzés miatt jelentős a foltszerű, helyenként a táblaszintű kipusztulás". Őszi búza esetén a bizottsági ülésen elhangzottak szerint "jelentősen csökkent a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyisége, és a kiszórt műtrágya mennyisége is 40-50%-kal kevesebb a korábbi évekhez viszonyítva. A gazdák hezitálnak, hogy elvessék-e a búzát a pocokfertőzés miatt.

Mindezek miatt a tervezettnél bizonyosan kevesebb bevetett területtel lehet számolni a NAK megyei igazgatósága szerint jövőre. Repcéből 8 ezer hektár várható; búzából a 45 ezer hektár vetési szándék várhatóan nem valósul meg

- írták.

A Nagyszénási Gazdakör, a Gerendási Gazdakör és az Orosháza és Térsége Gazdakör közös levelet fogalmazott meg a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) felé. Mint írták, a vetőmag, a növényvédő szerek, a műtrágyák ára az "egekben", a gabona felvásárlási ára pedig tavaly óta kevesebb mint a felére csökkent. A gazdálkodók egy része szerint az európai uniós előírások változása sokkal nagyobb mértékben akadályozza a gazdaságos termelést, mint amekkora területalapú támogatásokkal kompenzálni lehet azt - vélik.

Példaként írták, hogy szeptember 30-ig csak 10 centiméter mélyen lehetett tarlóhántást végezni; a környezetvédelmi szabályok miatt pedig nem lehetett a mezei pocok inváziót kémiailag kezelni. Emellett azt is megjegyezték, hogy

júliustól a rágcsálók üregeibe lehetett ugyan kihelyezni irtószert, de ez 100 hektáron akár egymillió lyukat is jelent, amire nincs kapacitás, ésszerűtlenné teszi az engedélyt; a szántás elmaradása pedig tovább biztosította a megfelelő életteret a rágcsálók számára.

Ez jelentős károk elviselését okozta a gazdák számára, miközben a szántóföldi növények felvásárlási ára az önköltségeiket sem fedezi - húzták alá. A három gazdakör nagyfokú integrációt, a termelés egységes megszervezését, az inputanyagok árának csökkentése érdekében közös beszerzéseket és közös értékesítést javasol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?