Itt a figyelmeztetés: gombabetegségek okoznak bajokat ezeknél a vetőmagoknál

Itt a figyelmeztetés: gombabetegségek okoznak bajokat ezeknél a vetőmagoknál

agrarszektor.hu
A hűvös, csapadékos tavasz után megjelenő gombabetegségek jelentős problémákat okoztak az őszi kalászos vetőmagoknál is. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) szerint a közelgő vetési szezonban a termelésbiztonság érdekében kiemelt jelentősége lesz az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek. A termelési költségek magas szintje ellenére a tavalyitól alacsonyabb szinten várhatóak a fémzárolt vetőmag végfelhasználói árak idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csapadékos és hűvös időjárás jellemezte a 2023-as tavaszi időszakot. Ennek eredményeképpen az ország jelentős részén jelentkezett sárgarozsda és más gombabetegség is a területeken. Ezek együttes hatása egyértelműen látszik az őszi búza és árpa betakarítási eredményeken is, amelyek sok esetben lényegesen alacsonyabbak a vártnál. Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható. A vetőmag-szaporításokban is jelentkeztek az őszi vírusfertőzések és a zászlóslevelet érintő gombafertőzések negatív következményei, melyek hatással voltak a szemkitelítődésre és a magegészségi állapotra - írja a VSZT közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az őszi vetési szezonban a termelésbiztonság érdekében ezért kiemelt jelentősége lesz az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek - hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Takács Géza ismertette: a Nébih szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. A szövetség tagságától kapott információk alapján az ókészlet mennyisége minimális, érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza és őszi árpa tekintetében az 4,0-5,4 tonna/hektár, a tritikálé esetében 4 tonna/hektár körül lesz. A kalászos terményárak jelenleg is jelentősen alacsonyabbak az egy évvel ezelőttinél. A termelők várhatóan komoly mértékben fogják költségeiket csökkenteni, amely alól várhatóan a vetőmag sem lesz kivétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Vetőmag Szövetség illetékes szekció bizottsága az előző évekhez hasonlóan az idei évben is széleskörű felmérést végzett, majd a beérkezett információk feldolgozása után tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira: őszi búza esetében ez 158.000 Ft/tonna + ÁFA, míg az árpa, tritikálé esetében 141.000 Ft/tonna + ÁFA. A tájékoztató ár a csomagolt, csávázott, fémzárolt vetőmagra vonatkozik és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Ez az ár nem rögzített, nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A tájékoztató ár nem jelent árrögzítést, elsődleges célja a jelzés, a várható piaci árinformáció közreadása. Nemcsak a szövetség tagjai (akik egyben termelők is), hanem az árutermelők számára is fontos, hogy a földbe igazolt származású, kiváló minőségű vetőmag kerüljön és ehhez a szükséges mennyiség rendelkezésre áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?