Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

agrarszektor.hu
Rekord körtetermést takarítanak be idén a sör és csokoládé országában, a déli félteke terméskiesése pedig igen kecsegtető a kivitel szempontjából. A 2023-as belga körtetermést 412 ezer tonnára valószínűsíti a WAPA, ami egyrészt 20%-kal több a tavalyinál, másrészt minden idők legbőségesebb termésének számít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg 2014-ben a Krím orosz annexiójával úgy tűnt, hogy Belgium elveszti exportpiacának 60%-át, most új célpontok felé kacsintgathatnak a kereskedők - írta meg a FruitVeB. Az egyik ilyen piac Brazília, ahol a körte ugyanúgy különleges niche terméknek számít, mint Európában a papaya vagy a mangó. Mindössze 15-18 ezer tonnát termelnek évente a 210 millió feletti lélekszámú országban, így a belgák már az elmúlt hat év során is több kóstoló kampányt tartottak elsősorban a Conference fajta megismerésére az IFPA (Brasil Conference & Expo) rendezvények, Brazília legfontosabb frisspiaci zöldség-gyümölcs rendezvényén. Brazília már importál ugyan körtét Portugáliából és Argentínából, de ezek nem Conference körték, ráadásul idén a portugáloknál a tavalyihoz hasonlóan idén sem várható igazán jó termés (a tavalyi 132 ezer után idén 138 ezer tonnára számítanak, miközben a korábbi években 180-200 ezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be).

Ha Brazília meghódítása valamiért nem sikerülne, a következő feltörekvő piac Japán lehet, ahová Belgium még mindig nem exportál. Már folynak az egyeztetések, elsősorban növényegészségügyi kérdésekről, amelyek pár hónap múlva befejeződnek, és a belga körte itt is jó vevőkre találhat. A belgák térnyerését Európában is segíti az olasz körtetermesztés idei visszaesése, mivel a katasztrofális, áradásokkal, viharokkal és hőhullámokkal sújtott Olaszországgal szemben Belgiumban az idén ideális volt az időjárás. A virágzási időszakban egyáltalán nem volt fagy, ráadásul a termőterület is nő, mivel egyre több gyümöcstermesztő áll át körtére, és ez a tendencia már évek óta tart. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03