Gondok vannak a körtével Európában: mi lesz így sokak kedvencével?

Gondok vannak a körtével Európában: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) előrejelzése szerint a tavaly ilyenkori mennyiséghez képest mintegy 2,2 százalékkal kevesebb körte van az európai raktárakban. A szakértők szerint a visszaesés leginkább az olasz terméskiesés következménye, a készletszintek tekintetében most is  Belgium és Hollandia a két vezető ország.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WAPA 2023. december 1-jei állapotokra vonatkozó jelentése szerint az európai tagállamokban elraktározott körte volumene 661,5 ezer tonna volt, ami 2,2%-kal kisebb mennyiség, mint a 2022-es év azonos időpontjában regisztrált 676,1 ezer tonnás volumen, viszont 0,9%-kal felülmúlta a 2021-ben rögzített 655,7 ezer tonnás készletszintet - írta meg a FruitVeB. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 2021-ben katasztrofálisan alacsony volt az európai körtetermés, így decemberben is rekordalacsony volt a készletszint. A jelentés szerint az európai raktárakban egyértelműen a Conference fajta dominál 563,8 ezer tonnás mennyiséggel, ami 10,8%-kal több a tavalyi 508,8 ezer tonnás szinthez képest.

Az országok közül Belgium és Hollandia 266 ill. 237 ezer tonnás készletével messze kiemelkedik, a sorban következő tagállamok közül Spanyolország 55,8, Lengyelország 40, Olaszország pedig 32,5 ezer tonnás készletet jelentett. Az előző évekhez képest van egy módszertani változás: Olaszországban megváltozott a körtekészletek becslésének módszere, ami nagyon megnehezíti az összehasonlítást ezen a területen. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az árvizek és rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt 2023-ban Olaszországban volt a legnagyobb a körtetermésben jelentkező visszaesés, ezért itt a leginkább drasztikus a készletek csökkenése is (-66,2% az előző évhez képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?