Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a káposztát a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a káposztát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
December elején egy pillanatra talán úgy tűnhetett, hogy a lengyel nagykereskedelemben a fehér káposzta ára végre emelkedésnek indulhat, mivel a hét elején 5,6 százalékkal emelkedett a nagykereskedelmi átlagár. Hamar kiderült azonban, hogy ez is csak egy újabb átmeneti ingadozás volt, és a hónap közepén már lefelé irányuló korrekciót és a korábbinál még alacsonyabb árakat tapasztalhattunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg, december közepén a fejeskáposzta eladási ára a nagykereskedelemben 0,70-1,00 PLN/kg (60-90 Ft/kg) között alakul, ami 10,5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi árakhoz képest. Ráadásul ez a tartomány a leggyakoribb árakra vonatkozik, ám a friss piacra szánt káposzta esetében még bőven az alsó határ alatt, (pl. 0,65 PLN/kg [55 Ft/kg] alatt) is vannak ajánlatok - írja a FruitVeB. Az 50. hét végén az általános kép az volt, hogy egyes termelők megpróbáltak menekülni a rossz minőségű káposztától, amelyet gyorsan, akciós áron próbálnak eladni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A december elején Lengyelországban tapasztalt fagyos időjárás jelentős károkat okozott a még a földeken lévő káposztában. Ennek a terméknek egy része kerül a piacra, ami láthatóan a teljes piacot lehúzta az árak tekintetében, mert érdemes megjegyezni, hogy a maximális ár is 1,10 PLN/kg-ról 1,00 PLN/kg-ra (100-ról 90 Ft/kg-ra) csökkent. A 10% körüli visszaesés elég jelentős, különösen annak fényében, hogy a fehér káposzta piacán már korábban is gondok voltak a kereslettel, és az árak az év korábbi szakaszában sem akartak emelkedésnek indulni. 

A jelenlegi átlagár (0,85 PLN/kg, 75 Ft/kg) az előző tíz szezonból négynél is alacsonyabb (sőt, korábbi adatok azt mutatják, hogy a nagyobb nagykereskedőknél még 2010. december végén is magasabb átlagár alakult ki (1,10 PLN/kg)!) A kérdés az, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban? Alapvetően két eset lehetséges, és most fog eldőlni, hogy melyik irányba indul a piac. Az egyik lehetőség, hogy a gyenge kereslet miatt a nagyon alacsony termés ellenére is relatíve magas marad a kínálat szintje, ami egészen március elejéig gátolni fogja az árak emelkedését. A másik lehetőség az, hogy kiderül, a mostani fagyok sokkal nagyobb károkat okoztak annál, mint azt korábban várták, így a gyengébb minőségű káposzta kiesésével a kínálat drasztikusan csökkenni fog, és az árak már a közeljövőben emelkedni kezdenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?