Riasztó jóslat érkezett az időjárásról: durva, mi várhat ránk a jövőben

Riasztó jóslat érkezett az időjárásról: durva, mi várhat ránk a jövőben

agrarszektor.hu
A klímaváltozás az időjárás előrejelezhetőségére is jelentős hatással van, a jövőben egyre kisebb valószínűséggel jósolhatnak majd a meteorológusok. Erről Vincze Miklós, a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet fizikusa, beszélt, aki a legfrissebb eredmények alapján kiemelte, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésénél sokkal nagyobb probléma a sarkvidék és az Egyenlítő közötti hőmérséklet-különbség csökkenése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vincze Miklós kifejtette, hogy amikor azt mondják, hogy a tudósok vizsgálják a klímaváltozást, és annak hatásait, általában nem az jut az emberek eszébe, hogy azt egy laborban egy igazi fizikai kísérletként is lehet modellezni. Mint mondta, a klímaváltozást a legtöbbször vagy úgy vizsgálják, hogy megnézik, mik a mérési adatok, vagy számítógépes modellezést alkalmaznak - olvasható az Infostart oldalán. A fizikus szerint ebben az esetben arról van szó, hogy le lehet modellezni a mérsékelt öv légkörzését egy olyan kísérletben, amelynek során egy forgatott tartály egyik oldalát fűtik, a másikat pedig hűtik. De miért is kell ezt csinálni? Mert az Egyenlítőn mindig meleg van, a sarkvidék pedig hideg, illetve délen mindig melegebb van, mint északon. Ez a hőmérséklet-különbség hajtja az áramlásokat - magyarázta a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet fizikusa.

A Föld a Vénusz bolygóhoz vagy más égitestekhez képest viszonylag gyorsan forog, és e forgás következtében jönnek létre azok az eltérítő hatások, amelyeket az időjárás-jelentésekből, a műholdképeken kerek vonalakként láthatóak, és ciklonoknak, anticiklonoknak nevezik őket. Vincze Miklós és csapata azt vizsgálta meg, hogy mit lehet tudni a klímaváltozásnak arról a részéről, amely tulajdonképpen mindenkit érdekel, vagyis hogy miként fog módosulni az időjárás jellege?

A klímaváltozással kapcsolatban mindig arról hallunk, hogy a Föld átlaghőmérséklete hogyan változik, de valójában ami az időjárást befolyásolja elsősorban a mi vidékünkön, az az, hogy a sarkvidékek és az Egyenlítő közti hőmérséklet-különbség folyamatosan csökken, mégpedig azért, mert a sarkvidék sokkal jobban melegszik, mint az Egyenlítő, sőt ez a különbség négyszeres. Ez az, ami a légköri áramlásokat átrendezi

- figyelmeztetett Vincze Miklós.

Ezt "tesztelték" forgókádas kísérletben. Három kísérleti elrendezést is használtak, ezeket az alábbi városokban állították fel: Budapesten, Cottbusban (Németország) és Floridában (USA). A fizikus elmondta, hogy egy nemzetközi csapat állt össze, és arra voltak kíváncsiak, hogy egy ilyen egyszerű modell alapján meg fogják-e érteni, hogy az időjárás, illetve annak az előre jelezhetősége hogyan fog változni. Az jött ki, hogy amikor a hőmérséklet-különbség csökken, akkor romlik a jósolhatóság - ismertette a szakember.

Hogy a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válása is ennek a megfigyelt jelenségnek köszönhetők-e, arról Vincze Miklós azt mondta, hogy ez attól függ, mit neveznek szélsőségesnek. Extrém meleg, extrém hideg, ami minden korábbi rekordot megdönt? A szakemberek tapasztalatai szerint ez nem a különbségcsökkenés miatt lehet, de emiatt egyre inkább megjósolhatatlanná válik, hogy milyen jelenségek következnek az időjárásban. Vincze Miklós hozzátette, hogy a kísérletek azért is fontosak, hogy az ember egyre többet tudjon, mi miért történik a bonyolult, sok tényezős éghajlati rendszeren belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?