Káosz a Vörös-tengeren: ez az egész világ gabonaszállítására hatással lehet

Káosz a Vörös-tengeren: ez az egész világ gabonaszállítására hatással lehet

agrarszektor.hu
A Vörös-tenger térségében a hajók elleni támadások miatt az elmúlt napokban jelentősen megnőtt azoknak a gabonaszállítmányok száma, amelyeket a Szuezi-csatorna helyett a Jóreménység-fok körül irányítanak át - közölték gabonakereskedők és elemzők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős mértékben lecsökkent azoknak a gabonaszállító hajóknak a száma, amelyek a Szuezi-csatornán és a Vörös-tengeren át közlekedtek Európa és Ázsia között - írta meg a Reuters. Január közepén a portál hajózási forrásai még azt mondták, hogy számítani lehet arra, hogy néhány gabonaszállítmányt átirányítanak, de a legtöbb teherhajó továbbra is a Szuezi-csatornán át történő áthaladást fogja megkockáztatni, mivel a legrövidebb szállítási útvonal a két kontinens között.

Elemzők és gabonakereskedők szerint azonban az Irán által támogatott Houthi milícia által a héten a hajók ellen elkövetett folyamatos támadások az Egyesült Államok által vezetett jemeni Houthi állások elleni légicsapások ellenére azt jelentik, hogy több gabonaszállító hajó is el fogja kerülni a Vörös-tengert. Ishan Bhanu, a Kpler adatszolgáltató és elemző cég vezető mezőgazdasági áruforgalmi elemzője szerint

az általában Szuezen keresztül közlekedő havi 7 millió tonnából mintegy 3 millió tonnát átirányítottak. Tehát ezen a héten a Vörös-tengeren át történő elterelés 20%-ról 45%-ra ugrott.

A szakember beszélt arról is, hogy 2024. január 19-én a Kpler további 18, összesen mintegy 1 millió tonna gabonát szállító hajó útvonalát követte nyomon. Mint fogalmazott,

az egyik hajó, amely szójababot szállított az Egyesült Államokból Kínába, egészen Egyiptomig utazott, majd úgy döntött, hogy visszafordul, mielőtt belépne a Szuezi-csatornába.

A Szuezi-csatornán keresztül történő búzaszállítások közel 40%-kal, 0,5 millió tonnára csökkentek január első felében a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben történt támadások miatt - közölte csütörtökön a Kereskedelmi Világszervezet. Egy német gabonakereskedő szerint is komolyabbá vált eltérítések száma az elmúlt napokban. A szakember - mint a cége gabonájának szállítására szolgáló hajók aktív bérlője - hozzátette, hogy még mindig nagyszámú szállítóhajó közlekedik a Vörös-tengeren keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?