Nagyot esett ennek a zöldségnek az ára Hollandiában, bajban a termelők

Nagyot esett ennek a zöldségnek az ára Hollandiában, bajban a termelők

agrarszektor.hu
Lassan már nincs hova zuhannia a holland és a spanyol uborka árának, miközben az exportot logisztikai problémák nehezítik. Magyarországon pedig az előző héten miért emelkedett az uborka ára a Budapesti Nagybani Piacon. Itt egyelőre csak importáru található, a magyar állományokat február közepe táján kezdik szedni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia

Az év első napjaiban a pótlólagos megvilágítással termesztett üvegházi uborka ára Hollandiában még 85 cent/db (330 Ft/db; azaz 825 Ft/kg) felett volt, és innen még pár napig tovább emelkedett. Január 6-án azonban egy masszív áresés indult el, ami még február 7-én is tart, jelenleg az átlagár 60 cent (230 Ft/db; 575 Ft/kg) körül alakul a BelOrta árverési csarnokban. Ez messze elmarad az előző években tapasztalt árszinttől - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország

Almería körzetében január elején még 1,5 euró/kg (580 Ft/kg) magasságában járt a kígyóuborka ára, és a holland trendhez hasonlóan innen kezdett meredek zuhanásba január közepéig, amikor 90 cent/kg (350 Ft/kg) körül stabilizálódni látszott, de február elején 75 centig (290 Ft/kg) zuhant. Ez csaknem 20%-kal alacsonyabb árszint, mint az előző évben úgy, hogy a termelt mennyiségben gyakorlatilag semmi különbség sincs.

Magyarország

A február elején bekövetkezett spanyol és holland áresésre magyarázatul szolgálhat, hogy az Európa több országában, ráadásul a kulcspiacokra vezető útvonalakon egyre újabb és újabb gazdatüntetések törtek ki, ami a kamionok megállításával, ritkán felborogatásával járt (különösen Franciaországban, a Németország felé vezető útvonalakon). Ezért a nagykereskedők sem szívesen vásárolnak most a spot piacon, inkább kivárnak. Ez a logisztikai probléma magyarázza azt is, hogy Magyarországon az előző héten miért emelkedett az uborka ára a Budapesti Nagybani Piacon. Itt egyelőre csak importáru található, a magyar állományokat február közepe táján kezdik szedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?