Egyre nehezebb ezeknek a termelőknek: óriási a nyomás rajtuk

Egyre nehezebb ezeknek a termelőknek: óriási a nyomás rajtuk

agrarszektor.hu
Németországban minden évben hagyományosan Rajna-vidék-Pfalz tartományban szedik az év első spárgáját. Ez 2024-ben március 12-én következett be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén március 12-én szedték a Németországban legkorábbinak számító “Pfälzer Spargel” első tételeit, igaz, csak nagyon kis mennyiségben. Ezek a tételek nem is kerülnek piacra, hanem olyan éttermek vásárolják meg, akik vendégeiket a koraiság varázsával csábítják - írta meg a FruitVeB. A tartományban a 21 termelőt (összesen 650 hektár) tömörítő Pfalzmarkt eG képviselői szerint az idei termés minősége már a szezon kezdetétől kiváló, és közleményük szerint “húsvétra igenis lesz német spárga a piacokon”.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a talaj és a német mérce szerint enyhének tekinthető éghajlat miatt ideálisak a körülmények a spárga termesztéséhez, a koraiságot pedig fekete takarófólia és fóliaalagutak alkalmazásával érik el. A Pfalzmarkt eG gazdái a német piaci igényeknek megfelelően elsősorban fehér spárgát termesztenek, a zöld spárga aránya mindössze 8% körül van. A Pfalzmarkt eG-nél 2023-ban a teljes értékesített mennyiség valamivel több mint 871 tonna volt. Tavaly a napi betakarítási csúcs 27 tonna volt, de az 5-7 tonna közötti napi mennyiségek már alacsonynak számítottak a szezonban. Mivel a spárga kínálata rendkívül időjárásfüggő, és meleg időben a betakarított mennyiségek aránytalanul gyorsan növekedésnek indulnak, a piac egyik napról a másikra teljesen megváltozhat.

Szinte már közhely, hogy a termelők jövedelmi helyzete szempontjából minden év egyre nehezebb, ez idén sincs másként. A német spárgatermesztőkre a kötelező minimálbér emelése és a műtrágya, illetve egyéb inputanyagok tartósan magas ára miatt nagy költségnyomás nehezedik. Németországban 2024-ben a kötelező minimálbér 12,41 eurós óradíjat (4925 Ft/óra, azaz csaknem 5000 Ft) jelent, ezzel Luxemburg, Hollandia és Írország mögött a németek a negyedik helyen állnak a fizetési rangsorban az EU tagállamai között. Arra a kérdésre, hogy mit remél a szezon hátralévő részétől, Hugo Da Mota, a Pfalzmarkt eG egyik vezetője a következőket mondja:

A jó spárgaszezon az, amikor a vásárlói kereslet és a termelői kínálat a lehető legjobban egybeesik a szezon során, és mindkét oldal egyformán jól jár: az egyik a termék elérhetősége, a másik a termelői árak vonatkozásában.

Németországban az AMI információi szerint 2023-ban a teljes spárgafogyasztás 83%-át sikerült hazai termékekből fedezni. Ez német viszonylatban a többi zöldség- és gyümölcsféléhez képest kifejezetten magas aránynak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?