Döbbenetes, ami a szamócával történik Németországban

Döbbenetes, ami a szamócával történik Németországban

agrarszektor.hu
A tavalyinál egy héttel korábban, április 15-én indul Dél-Németországban a fóliaalagutakban a szamóca betakarítása. A hűvösebb régiókban körülbelül két héttel később kezdődhet a szezon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az időjárás a 2024-es évben szinte ideálisan alakult Németországban a szamócapalánták számára: sem fagyos éjszakák, sem viharok nem fordultak elő a kora tavaszi időszakban. A Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Szövetsége (VSSE) szerint Dél-Németországban a fóliaalagutakban április 15. körül fokozatosan megkezdődhet a szamóca betakarítása, a hűvösebb régiókban pedig körülbelül 14 nappal később indulhat meg az idény - olvasható a FruitVeB oldalán.

A sok szürke és esős nap után epekedve várjuk a hazai szamócaszezont. A magas fóliaalagutaknak köszönhetően az érzékeny gyümölcs széltől és az időjárástól nagy mértékben védett, a kártevők ellen hasznos rovarok védik, így zavartalanul, nyugodtan alakulhat ki páratlan aromája. A hazai  gyümölcsöt május 24-én a “Német Szamóca Napján” ünnepeljük majd

- fejtette ki Simon Schumacher, a VSSE igazgatósági szóvivője.

A német szamóca jelenlegi helyzetének értékelése egyöntetűen pozitív. Ahogy Christof Steegmüller, a Baden-Württemberg és Pfalz tartományokban dolgozó szaktanácsadó fogalmazott, idén minden rendben van a szamócával, eddig sem fagy, sem vihar vagy szokatlan hőség nem nehezítette a termelők munkáját, és az enyhe téli időjárás sem bizonyult problémásnak. Az enyhe tél miatt idén korán kezdtünk a szamócával, és mivel Dél-Hessenben a talaj túlnyomórészt kellően laza, a magas vízszint eddig nem okozott észrevehető károkat - nyilatkozta Katrin Hetebrügge, hesseni szaktanácsadó.

Simon Schrey, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Agrárkamara szaktanácsadója Nyugat-Németországra vonatkozóan úgy nyilatkozott, hogy alapvetően jól fejlődnek az állományok, és a kifejezetten meleg telet követően úgy tűnik, korán kezdődik az idei szezon. A szakértő arra számít, hogy a korai termőhelyeken a 16. naptári hét közepén vagy végén már megkezdődhet a betakarítás. Az Észak-Németországban dolgozó Tilman Keller szaktanácsadó szerint

már virágzanak a szamócatövek, ami azt jelenti, hogy nagyon korán kezdődhet a szezon: Hamburg környékén és Alsó-Szászországban akár április 28-a körül, Schleswig-Holsteinben pedig egy kicsit később. A vásárlók így áprilistól júliusig találkozhatnak majd német szamócával.

Nem apad a belföldi szamóca népszerűsége Németországban

A tavalyi évben, 2023-ban a német háztartások 53,5%-a vásárolt legalább egyszer belföldi termésű szamócát. Ez nagyrészt megfelel az előző évi szintnek (2022-ben ez az arány 53,8% volt), de jóval magasabb, mint a 2021-es 50,3%. A GfK háztartáspanel adatai szerint 2023-ban minden háztartás összesen 4,13 kg (2022: 4,34 kg/háztartás, 2021: 4,21 kg/háztartás) szamócát vásárolt összesen (bármilyen eredetű gyümölcsöt), amiből 2,09 kg (2022: 2,12 kg/háztartás, 2021: 1,95), azaz közel 51% volt német szamóca. Az önellátottsági szint 2023-ban 53,4% volt, valamivel magasabb, mint 2022-ben (52,9%) vagy 2021-ben (51,3%), ami az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) szerint elsősorban az import jelentős csökkenésének tulajdonítható.

De milyen volt a 2023-as szezon?

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint a 2023-as németországi szamócatermés volumene 130 649 tonna volt, ami közel 2%-kal alacsonyabb az előző évinél. Ennek fő oka, hogy a szabadföldi termőterület 6,5%-kal, 9324 hektárra csökkent. A szamócatermesztéssel foglalkozó gazdaságok száma tovább csökkent, 2023-ban 4%-kal, 1842 gazdaságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?