Fontos hírek érkeztek a magyar szamócáról: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

Fontos hírek érkeztek a magyar szamócáról: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

agrarszektor.hu
A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon. Az utóbbi időszakban több új szamócaültetvény is létesült, bár ezek főleg ipari feldolgozásra termelnek majd, nem a frisspiacra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai szamócaállományok fenológiai állapota pár napos késésben van a szokásosnál hűvösebb, de nem kifejezetten hideg tavaszi időjárás miatt. A nagybani piacon már számos termelő árulja portékáját, de összességében még lényegesen kevesebb áru van a piacon a megszokottnál - olvasható a FruitVeB oldalán. Az állományok állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. A fűtött termesztés a vége felé közeledik, de Magyarországon az üvegházi és a fűtött termesztés mindössze pár tíz hektárt jelent, ami a bőven 800 hektár feletti teljes területet tekintve nem meghatározó (ráadásul a gázfűtéses létesítmények jó részében idén nem is kezdték meg a termesztést a szokott időben, inkább hideghajtatásra álltak át). Bár a spanyol és görög tételek miatt jelentkezett némi importnyomás, összességében jó áron, nagy kereslet mellett értékesítették a fűtött termelésből származó szamócát a hazai termesztők.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, ami azt jelenti, hogy nagy árutömeg még nincs a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca. Ennek ára a nagybani piacon jellemzően 3000 Ft/kg körül alakul, és érdekesség, hogy mivel idén a mediterrán térség “megfázott”, alig van importnyomás - átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 Ft/kg környékére drágult vissza a héten a korábbi 1200 Ft/kg környéki szintről. A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget, és erre a jó kondícióban lévő állományok miatt az idén vélhetően a továbbiakban sem lehet majd panasz.

A sikeres telepítési pályázatok miatt több új szamócaültetvény létesült, viszont ezek elsősorban ipari feldolgozásra termelnek majd, ami azt jelenti, hogy az innen származó termés nem fogja agyonnyomni a frisspiacot. A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a minél hosszabb hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont. A tavalyi szezon az átlagosnál valamivel kisebb, nagyságrendileg 5 ezer tonna körüli termést hozott kifejezetten alacsony értékesítési árak mellett. A nemzetközi piaci helyzet alakulása miatt remélhetőleg az évi 3500 tonna körüli import kevésbé lesz meghatározó, és ha az időjárás csak lassan melegszik fel, vagyis nem csúszik össze a hidegfóliás és a szabadföldi állományok szedése, a hazai termesztők jó idényt zárhatnak a jelenlegi, nagyon korai kilátások alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58