Már látszik, mikor lesz fordulat az időjárásban: itt az előrejelzés a földekről

Már látszik, mikor lesz fordulat az időjárásban: itt az előrejelzés a földekről

agrarszektor.hu
Bár még csak május eleje van, a vegetáció az idén már május közepi-végi állapotban jár, így az aranyat érő májusi esőkre is egyre nagyobb szükség lenne. Az elmúlt napokban Magyarország délnyugati harmadán hullott kielégítő mennyiség, ami számottevően megöntözte a földeket, az ország többi részén azonban nedvességhiány a jellemző. A héten főként kedden és szerdán van kilátás többfelé esőre, záporokra, zivatarokra, így várhatóan a most szárazabb területeken is többfelé enyhül majd a csapadékhiány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében egy tőlünk délre örvénylő ciklon hatására a délnyugati országrészben hullott nagy területen számottevő, 10-20 mm csapadék, de lokálisan 20-40 mm is esett. Ezúttal a déli országrész középső tájai is megáztak, ahol a megelőző időszakban a legkevesebb eső esett. Az ország többi részén kisebb záporok voltak jellemzőek, de az északkeleti országrészt és az Alföld egyes tájait ezúttal elkerülték a csapadékot adó felhők. Bár április második felében volt egy kimondottan csapadékos bő egy hét, az azóta eltelt időben az északi és a keleti országrész jelentős részén alig vagy egyáltalán nem esett. A 30 napos csapadékösszeg is hiányt mutat az ország túlnyomó részén, csak a Dunántúl legészakabbi területein esett több az ilyenkor szokásosnál. A talaj felszín közeli rétege délnyugaton, nyugaton kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz, míg az ország többi részén sokat száradt az elmúlt bő egy hét alatt - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

Az Alföldön a még sekélyen gyökerező nyári növények számára sokfelé aszályos körülmények vannak. A középső talajrétegben még több a nedvesség, fél méteres mélység alatt pedig továbbra is őrzik a talajok a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat. A hőmérséklet 1-3 fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál. Keleten, északkeleten volt ezúttal a melegebb, a felhősebb, csapadékosabb délnyugati, nyugati országrészben 25 fok alatt, pénteken 20 fok alatt alakultak a maximum értékek, míg keleten, északkeleten 25 fok fölé melegedett napközben a levegő, éjszakánként pedig 10 fok körüli értékek voltak jellemzők.

Így állnak a vetések

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a kalászhányás és a virágzás fázisában járnak. Az őszi káposztarepce többnyire elvirágzott, a becőképződés, magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találnak a talajban ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, bár az Alföldön sokfelé több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező. A méhcsaládok a korai tavaszban kellően meg tudtak erősödni, már január végén a mogyoróról hordták a virágport az enyhe napokon. Délen már elvirágzott az egyik legfontosabb mézelő növényünk. Békésben nagyon sok volt a virág a fákon, de éppen a hűvös időszakra esett a dandárvirágzás, Nógrádban pedig többfelé elfagyott a virág.

A héten csapadékos időre van kilátás, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal. Kedden a nap első felében főként az ország északi felén, majd máshol is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, majd szerdán is folytatódik a csapadékos idő többfelé esővel, záporokkal, zivatarokkal. Átlagosan 5 és 10 mm közötti csapadék várható, de lokálisan ennél jóval több, és kevesebb is eshet. Csütörtöktől szárazabb időben lesz részünk, csak elszórtan fordulhat elő egy-egy zápor, pénteken főként délkeleten, vasárnap pedig északon van erre esély. A hét közepéig sokfelé számíthatunk a felszín közeli talajréteg átnedvesedésére, majd a hét második felében inkább a talajok száradása lesz a jellemző. A hőmérséklet napközben 20 és 24 fok közé melegszik, ennél hűvösebb, 15-20 fok szerdán valószínű. Éjszakánként a hét első felében 10 és15 fok közötti értékeket mérhetünk, majd csütörtöktől kevesebb lesz a felhő, és többnyire 5 és 10 fok közé hűl a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?