Innen nagyot dobbanthatunk - Így kell profitálni a mezőgazdaságból

agrarszektor.hu
Hazánkban nagyjából 1,5 millió háztartás kötődik a mezőgazdasághoz és csaknem 567 ezer egyéni gazdálkodó tevékenykedik a szektorban. Az ország területének kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, ezért az agráriumot az ország sikerágazatává kell tenni - fogalmazta meg Vecseri Csaba Csongrád megye fő falugazdásza a Portfolio és agrárszektor.hu közös konferenciáján, a hódmezővásárhelyi Agrárgazdasági Szakmai Napok rendezvényen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vecseri Csaba arra is rámutatott, hogy a magyar gazdaság az elmúlt három évben kedvező kondícióban van. Ennek oka abban keresendő, hogy a termelői árak részben emelkedtek, de az uniós támogatási rendszer is komoly segítségünkre van - tette hozzá.

A szakértő szerint Magyarországon jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy 8,7 százalékát öntözik csupán. A jövőben ezért hatékonyabb támogatáspolitikára van szükség, és további 200 ezer hektárnyi terület támogatását kellene elérni. 

Az öntözés kérdése mellett az előttünk álló években a kertészet korszerűsítése is kiemelt szerepet kap az új Vidékfejlesztési Programban (VP) - emelte ki Erős Veronika, az Agrotechfood vezérigazgatója. Novemberben már jöhetnek az első - kertészeteknek szóló - pályázati felhívások, például az üvegházak és fóliák telepítésére 30 milliárd forintot hirdetnek meg a következő hónapban.

Erős Veronika azt is kiemelte, hogy a jövő évben 10 milliárdos keretet nyújtanak a kertészeti gépek támogatásához, ez pedig kiemelkedő lehetőség az ágazat technológiai elemeinek korszerűsítésére. Emellett a kertészetek a kisméretű terményszárítók és tisztítók építésére és fejlesztésére is pályázhatnak. A versenyképesség növelése és az energiahatékonyság fokozása kiemelt szerepet kap az elkövetkező időszakban.

Az agrárszektort azonban nemcsak az uniós pályázati lehetőségek pörgetik, hanem a Növekedési Hitelprogram (NHP) forrásai is. Kovács Ákos, a hódmezővásárhelyi Toyota márkakereskedés értékesítési vezetője és műszaki igazgatója elmondta, hogy idén a vállalat az NHP keretein belül kedvezményes áron kínálja személy- és teherautóit az agráriumban dolgozóknak. Ehhez csupán az agrárkamarai tagságot kell igazolnia az igénylőknek, a kedvezmény pedig 2015. december 31-ig érvényes.

A rendelkezésre álló pénzügyi források mellett a leghatékonyabb és legbiztonságosabb pénzügyi befektetésekről volt szó a konferencián. Farkas Róbert, a Takarékbank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója szerint a mezőgazdasággal foglalkozók az utóbbi időszakban jelentős megtakarításokat tudtak felmutatni.

E tendencia miatt sokan néztek olyan alternatív befektetések után, amelyek biztonságos hozamot garantálnak. Farkas Róbert kiemelte: az állampapírban elhelyezett megtakarítások súlya megduplázódott az elmúlt években. Szerinte a kamatozó kincstárjegy, a prémium magyar államkötvény, valamint a bónusz magyar államkötvény nyújtják a legnagyobb hozamot a legkisebb kockázat mellett.


Ábra: A háztartások pénzügyi eszközei (Forrás: MNB, Portfolio)

Korszerű, fejlett és versenyképes élelmiszeripar nélkül nincs fenntartható és modern mezőgazdaság - jelentette ki Varga László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari szakértője. Hozzátette: ma Magyarországon nagyjából 5500 élelmiszer-feldolgozó van, amelynek 93 százaléka kisvállalkozás, és csak 7 százaléka közepes- és nagyvállalkozás.

A VP számos ponton összekapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programmal (GINOP) - mutatott rá Varga László. A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozások versenyképességének fejlesztését a VP célozza meg, ugyanakkor az élelmiszer-feldolgozás beruházásait a két program együttesen támogatja.

A GINOP kiemelt célcsoportja a termelő szektor, vagy más néven a feldolgozóipar. Emellett a program elsősorban a működési tényezők javítását, a gazdasági együttműködések erősítését, valamint a versenyképességi akadályok lebontását célozta meg.

A teljes feldolgozóipar nyújthat be támogatási kérelmeket. Varga László szerint ugyanakkor e támogatások elnyerése az agrár kis-és középvállalkozások számára a GINOP-ban kockázatos, mivel az összes feldolgozóipari KKV-val kell versengeniük a támogatási pénzekért.


Ábra: A GINOP forrásmegoszlása a prioritás-tengelyek között (NAK,agrárszektor.hu)

Az új VP kihívásai mellett a tejszektort sújtó válság is a konferencia középpontjába került. A tejipar a világ leggyorsabban koncentrálódó iparága és valószínűleg nem az utolsó válságát éli meg az ágazat - jegyezte meg Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője. A tejszektor egy export orientált ágazat és ugyanúgy függ a világpiaci folyamatoktól, mint bármely más mezőgazdasági ágazat. 

Ezért ahhoz, hogy megértsük a válság hátterét tisztában kell lennünk a világpiaci folyamatokkal - emelte ki Fórián Zoltán. A szakértő szerint a drasztikus árzuhanást a kínai kereslet visszaesése mellett az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár okozta.Az előrejelzések szerint ugyanakkor a túlkínálat növekedése megáll, és valószínűleg a kínai kereslet is felélénkül, ez pedig segíthet az ágazatnak.

Az új VP kihívásai mellett elsődleges cél a minőségi hazai árualap előállítása - jelentette ki Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke. A rendelkezésre álló forrásokból növelni kell a versenyképességet és csökkenteni a fajlagos költségeket.

Emellett a fő célkitűzés az, hogy jelentősen növekedjen az öntözött területek aránya az országban. A munkaerő utánpótlást is biztosítani kell az elkövetkező időszakban, mivel a kertészet rendkívül sok kézimunkaerőt igényel. Az utóbbi időben drasztikusan csökkent a szakképzett munkaerő, ezért az igényes kultúráknál el kell gondolkozni a gépesítettség növeléséről.

Az öntözés növelését a földforgalmi törvények vonatkozó jogszabályainak változtatása is elősegítené. Az öntözésen kívül viszont a belvízmentesítés kérdése is súlyos problémákat okoz - emelte ki Szarvas Pál, a Terra-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. Emellett a termelői érdekeltségű élelmiszer feldolgozás kialakítása is perspektivikus lehet a jövőben. A piac minden szegmensét ki kell szolgálni. A fogyasztóknak szüksége van a funkcionális élelmiszerekre, ezért a feldolgozóiparnak reagálnia kellene a megváltozott igényekre - tette hozzá Varga László.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?