Kész, vége: a kormány megszünteti az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Kész, vége: a kormány megszünteti az Országos Meteorológiai Szolgálatot

agrarszektor.hu
A kormány megszüntetné december 31-től megszüntetné az Országos Meteorológiai Szolgálatot, helyette pedig az állami időjárási szolgáltatási feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné majd át. A lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak. A kiadott törvénytervezet továbbá azt is meghatározza, hogy mely magánszereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Energiaügyi Minisztérium közzétette legújabb törvénytervezetét, melynek értelmében 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit zrt. veszi majd át az Országos Meteorológiai Szolgálat összes feladatát, amely így 2024. január 1-től meg is szűnik. Valamint az új cég veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket - írja a Portfolio. Az értelmező rendelkezések részletesen definiálják a meteorológiai tevékenységekkel kapcsolatos fogalmakat és szabályokat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az említett vállalat felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért. A rendelet részletesen szabályozza azt is, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet. A jövőben csak okleveles meteorológusokat lehet alkalmazni. A nemzeti meteorológiai adatbázis adatgazda feladatait a HungaroMet látja el. A rendelet meghatározza az adatokhoz való hozzáférés és azok használatának szabályait, beleértve az adatok védelmét is.

A rendelet meghatározza a jogi következményeket azok számára, akik nem tartják be a meteorológiai tevékenységekre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Ezek közé tartozik a pénzbírság, a tevékenység felfüggesztése vagy a meteorológiai jogosultságok visszavonása is. Összesen 25 másik rendeletet is módosítani kell az OMSZ megszűnése miatt, amelyekben mindenhol a cég nevét kell feltüntetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?