Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy a kormány már a társadalmi egyeztetés lejárta előtt döntött az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sorsáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

December 6-án jelent meg a kormány határozata a Magyar Közlönyben a meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről - írta meg a 24.hu. Az rendelet indoklása szerint a kormány az ország energiafüggetlenségének megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása, a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése érdekében egyetért azzal, hogy a 2023. december 31-i hatállyal megszűnjön  az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az általa ellátott közfeladatokat az új, az állam 100%-os tulajdonában lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság lássa el.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban több feladatot is adott minisztereinek: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) útján kell gondoskodnia az állami cég 170 millió forint pénzbeli hozzájárulással - 20 millió forint jegyzett tőke és 150 millió forint tőketartalék mellett - történő megalapításáról. A pénzt Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átcsoportosítania.  Az új cég felett, annak bejegyzése után Lantos Csaba energiaügyi miniszter fogja majd a tulajdonosi jogokat gyakorolni. A vállalkozásban az állami tulajdont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként kell majd meghatározni 2024. május 31-ig, de az OMSZ ingatlanvagyona már január elsejétől átkerül a céghez.

Lantos Csabának emellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy István agrárminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával előterjesztést kell készítenie arról, hogy a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő és társasági tulajdonában álló, környezetvédelmi feladatellátáshoz kapcsolódó, az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. társasági tulajdonában álló, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer feladatellátáshoz szükséges, a feladatkörükben érintett kormányhivatalok vagyonkezelésében lévő, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat automata és manuális mérőhálózatának feladatellátásához szükséges ingóságok, immateriális javaknak az állami céghez kerüljenek.

A határozat jóval korábban megszületett, mint a rendelet, amelynek tervezete november 30-án jelent meg a kormány honlapján és december 8-ig adott időt a társadalmi egyeztetésre. A kormány szerint az állami céggel stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatoknak, a HungaroMet energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásaival növekedhetne az energiahatékonyság és az energiabiztonság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?