Jól járhatnak a magyar vállalkozások az új olcsóbb hitellel?

Jól járhatnak a magyar vállalkozások az új olcsóbb hitellel?

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint jó dötés volt a vállalati hitelek átmeneti kamatcsökkentése, mert az a hitelezési versenyt élénkítve kedvez a hitelfelvevőknek és hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához. Mint ismeretes, a következő 3 hónapban a bankok az új vállalati hitelszerződéseket akciósan fogják kínálni, és a BUBOR feletti kamatfelárat 0 százalékra csökkentik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hivatal szerint jót fog tenni a vállalati hitelpiacnak, ha a bankok a következő 3 hónapban az új vállalati hitelszerződéseket akciósan kínálják, azaz a BUBOR (a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) feletti kamatfelárat 0%-os szintre csökkentik. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közleménye szerint a kormány erre vonatkozó javaslatát a Bankszövetség elfogadta, így a hitelintézetek önkéntes vállalása alapján a vállalati forinthitelek BUBOR feletti kamatfelára a futamidő első 6 hónapjában 0% lesz.

A közlemény szerint a GVH már 2023 őszén sürgette a hitelkereslet ösztönzését, hangsúlyozva, hogy a befagyott piaci verseny kibontakozásában segíthetne az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A hitelfelvevőknek azt tanácsolják, hogy a kérelem előtt alaposan tájékozódjanak, mindig kérjenek több banktól is ajánlatot.

Mint ismeretes, az akcióhoz önkéntesen csatlakozó egyes kereskedelmi bankok egyedi döntésük alapján vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében, a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0%-ra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezáltal érdemben csökkentve a vállalati hitelek kamatszintjét. Az önkéntes vállalás a hitelfelvétel céljától függetlenül érvényes lehet minden vállalati hitelre, beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint amennyiben a folyósítás az idei évben megkezdődik, akkor a beruházási hitelekre is, továbbá minden új vállalati hitelre futamidőre való tekintet nélkül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint a döntés a vállalkozások szemszögéből nézve javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt - tette hozzá Parragh László, az MKIK elnöke. A kamara közleményében kitértek arra, hogy az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős, mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére.

Az MKIK úgy látja, hogy a megállapodással időt nyertek arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit. Parragh László a közleményben hangsúlyozta, minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a növekedés újra fellendüljön, és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző, a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?