Bődületes veszteséget termel a mezőgazdaság: támogatások nélkül esélytelen az ágazat

agrarszektor.hu
Magyarországon a mezőgazdaság hagyományosan fontos, gazdasági súlyát messze meghaladó szerepet játszik hazánkban, hiszen több mint 6 millió hektáron gondoskodik természeti környezetünk állapotáról, vagyis életterünk minőségéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentősége

Magyarországon a mezőgazdaság hagyományosan fontos, gazdasági súlyát messze meghaladó szerepet játszik hazánkban, hiszen több mint 6 millió hektáron gondoskodik természeti környezetünk állapotáról, vagyis életterünk minőségéről. Arról nem is beszélve, hogy ugyan már 25-30 százalékos az import súlya, de alapvető szerepet játszik a lakosság egészséges és bőséges élelmiszerrel történő ellátásában. Az is igaz természetesen, ha csak a szűk közgazdasági megközelítést vesszük alapul, akkor a nemzetgazdaságon belüli részaránya - a nemzetközi tendenciáknak megfelelően - mérséklődik. Az utóbbi években 3,5-4 százalék között mozog a GDP-ből való részesedés, attól függően, hogy a növénytermesztési és kertészeti ágazat éppen miként teljesít. Az állattenyésztés ugyanis folyamatosan rontja az eredményt, az állatállomány évről évre történő mérséklődése és a stagnáló felvásárlási árak okán.

Itt kell szólni arról, hogy első látásra hatalmas azok aránya, akiknek köze van a mezőgazdasághoz: az agrártárca adatai szerint csaknem 1,3 millió mezőgazdasági termelő volt 2008-ban az országban - az idei általános mezőgazdasági összeírás adatai még nem hozzáférhetőek -, de ebből 645 ezren csak a házkörüli, nem üzemszerű termelésben vesznek részt, 638 ezer az egyéni gazdaságok, és csupán 14 ezerre tehető a társasvállalkozások száma. Évek óta tartó folyamat az őstermelők számának esése is. 10 éve még csaknem egymilliónyit jegyeztek a hivatalok, mára alig 500 ezer a nyilvántartásba vett őstermelő, s alig fele a ténylegesen őstermeléssel foglalkozó ember.

A mezőgazdasági alapanyag-előállítás ugyanakkor szorosan összekapcsolódik az inputokat előállító ipari háttérrel, valamint a feldolgozó és kereskedelmi tevékenységekkel. Ezek összességében már igen jelentős nemzetgazdasági súlyt képviselnek: az agrobiznisznek nevezett komplexum - ide értve az élelmiszeripar egy részét is - hozzájárulása a nemzetgazdaság összteljesítményéhez 14-15%-ra tehető. 

Tavaly és 2008-ban is a mezőgazdaság részaránya egyaránt 4-5% körül alakult a foglalkoztatásban, a bruttó hozzáadott érték előállításában és a beruházásokban is. 2008-ban 174 ezer foglalkoztatott tevékenykedett a mezőgazdaságban, 4,8%-kal kevesebb, mint 2007-ben. Tavaly az előzetes adatok szerint ez az adat tovább csökkent körülbelül 10-15 ezer fővel. Az összes munkaerő-felhasználás - amely tartalmazza az egyéni gazdaságokban a családtagok által végzett munkát is - viszont közel 434 ezer munkaerőegységet (teljes munkaidős statisztikai átlaglétszámot) tett ki. És akkor még nem beszéltünk arról a több százezernyi alkalmi és idénymunkásról - napszámosról - akik 30-90 napokat dolgoznak az ágazatban ideiglenesen év közben.

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása 2009-ben 1621 milliárd Ft volt, ebből a növényi termékek 871 milliárd Ft, az állatok és állati termékek 597 milliárd Ft, a mezőgazdasági szolgáltatások és másodlagos tevékenységek 153 milliárd Ft értékkel részesedtek. A növénytermesztésen belül a gabonafélék kibocsátása a legjelentősebb, az állattenyésztésen belül pedig a baromfié, ami - a tojással együtt - már számottevően magasabb, mint a sertésé vagy a szarvasmarháé.

A mezőgazdasági munkaerő ráfordítás 4 év alatt 16%-kal csökkent, ezen belül a nem fizetett munkaerő jelentősen, 19%-kal, a fizetett munkaerő 3%-kal lett kevesebb 2005-höz képest.

Külön kell szólni az ágazat külkereskedelmi teljesítményéről, ugyanis az élelmiszer-gazdaság számottevő mértékben járul hozzá az ország külkereskedelmi mérlegének egyensúlyához. Az EU-hoz történt csatlakozásunkat követő években az agrár-, és élelmiszertermékek kivitele, illetve behozatala euróban számolva évről-évre emelkedett. A 2004. évi 3,1 milliárd eurós kivitel 2008-ra 5,7 milliárd, míg a behozatal ugyanezen időszak alatt 2 milliárdról 3,8 milliárd euróra bővült. Az egyenleg is 74%-kal emelkedett négy év alatt, 2008-ban kiugróan magas, 1,9 milliárd eurós exporttöbbletet értünk el. Tavaly hasonlóan alakult ez az eredmény.

Felvásárlási árak alakulása

A termelőiár-színvonal 2009-ben 9,5%-kal esett vissza. A termelőiár-színvonal - elsősorban a gabonafélék 2006-2007. évi drágulásának eredményeként - 2009-ben is jelentősen meghaladta az évtized első felében jellemzőt, annak ellenére, hogy a főbb szántóföldi árunövények és a tej ára 2009-ben jelentősen csökkent. Az előző évhez viszonyítva 2009-ben a búzáért 25, a kukoricáért 4%-kal kaptak kevesebbet a termelők, ám ez utóbbi ára 2008-ban visszaesett a kétharmadára. A napraforgót 19, a repcét (előző évi kiugró ára után) 32%-kal kevesebbért tudták értékesíteni a gazdálkodók.
Ez a folyamat 2010-ben - főként áprilistól - számottevően megfordult, s aratásra ismét a 2008. évi magas árak alakultak ki a gabona és olajosnövény piacon, de ez jellemzi a zöldség- és gyümölcságazatot. Ennek oka az emlékezetes időjárási anomália, mely igazából májusban és júniusban a szokatlanul sok csapadék, jégesők és viharok okozta terméscsökkenés miatt következett be. Gabonából például 2 millió tonnával kevesebb termett, mint 2009-ben, mikor nem beszélhettünk rekordról. Búzából például 3,7-3,8 milliós a termés. Ugyanakkor kukoricából az agrártárca már 7,5 millió össztermést prognosztizált a nyár végi jelentésében. Vagyis a tengeri hozamaival nincs olyan nagy baj. Az olajos növények közül a repcével volt baj, a napraforgó hozamában nincs akkora visszaesés. Ennek megfelelően a repce magas ára magával húzta a napraforgóét is.

Az élő állatok ára a 2008. évi magas bázis szintjén maradt 2009-ben. A vágómarha és a vágójuh ára 8-9, a vágósertésé 4%-kal emelkedett, a vágóbaromfi é 6%-kal csökkent. Az állati termékek közül a tejért 22%-kal kevesebbet, a tojásért 5%-kal többet fizettek a felvásárlók, mint az előző évben.

2010 márciusában a gabonafélék termelői ára 8,4%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A kukorica felvásárlási ára az elmúlt három hónapban megközelítőleg azonos (29,6 Ft/kg körül) volt, 2010 márciusában 3,9%-kal haladta meg a 2009. harmadik havit.
2010-ben ezek az árak maradtak, kivéve az akkor ésszerűtlenül leesett tej árát, mely kissé magához térve közelíti ismét a nullszaldós gazdálkodáshoz szükséges szintet - de ebben az évben még alig érheti el.

2010 márciusában az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 5,5%-kal növekedtek, ezen belül mind az étkezési tyúktojás (7,7%), mind a tej ára (5,4%) nőtt. A tej felvásárlási ára 2009. július óta folyamatosan emelkedik, az akkorinál (56,4 Ft/liter) idén márciusban már 21%-kal volt magasabb (68,5 Ft/liter). 2010. január-márciusban a gabonafélék termelői átlagára 2,3%-kal nőtt, az ipari növények ára 1,7%-kal csökkent az előző év első három hónapjához viszonyítva. A zöldségfélék ára 9,4%-kal emelkedett, a gyümölcsféléké 1,5%-kal esett vissza 2009 azonos időszakához képest. A vágóállatok termelői ára 3,9%-kal volt alacsonyabb, ugyanakkor az állati termékek árai kismértékben (1,7%-kal) növekedtek.
Jellemző, hogy a termelői árak többéves periódust vizsgálva kevésbé nőnek, mint a ráfordítási árak. A termelői árak (2007-2008. évi gyors növekedést követő) esése, ugyanakkor a ráfordítások fokozódó drágulása nyomán 2008 ban jelentős, 15,4, 2009-ben pedig további 3,9%-os árveszteséget szenvedett el az agrárolló nyílásával mérve.

 

Földterület, földhasználat

A hazai mezőgazdaság igen jó alapokkal rendelkezik, ami a földek mennyiségét és minőségét illeti. Kevés hasonló adottságokkal rendelkező országot találni Európában. A mai helyzetet alapvetően az elmúlt húsz évben a privatizáció és a kárpótlás határozta meg, ezt követően alapvetően a piaci folyamatok alakították, jobban, mint az egyes kormányok földbirtokpolitikája.

A földhasználatot tekintve is a magántermelők kerültek előtérbe 50 százalék körüli részesedésükkel. Az általuk művelt átlagos terület azonban nem teszi lehetővé a hatékony szántóföldi növénytermesztést, gazdálkodást (az 1 hektár alatti szántóterülettel rendelkező egyéni gazdaságok számaránya 60 százalék!). Más kérdés, hogy az intenzív, kertészeti termelés e kisebb birtokon is számottevő bevételt hozhat.

Ennek fényében nem véletlen, hogy az üzemek jelentős részben bérelt területen gazdálkodnak. A kisebb tulajdonosok inkább bérbe adják birtokaikat, mint gazdaságtalanul művelnék. A tesztüzemi rendszer adatai szerint a bérelt terület aránya (a 2 EUME fölötti mérető gazdaságokban) 67,6% (az egyéni gazdaságoknál 37%, a társas vállalkozásoknál közel 99%). A birtokszerkezet javítása céljából működteti a kormány a Nemzeti Földalapot - melyet az aktuális kabinet újraszabályozott és új feladatokkal ruházott fel), amelyhez közel 2 millió hektár termőföldvagyon tartozik. A célt a termőföldért életjáradékot programmal, egyösszegű vásárlásokkal és értékesítésekkel, valamint nyilvános haszonbérleti pályázatokkal valósították meg 2010-ig. (A termőfölddel kapcsolatos részletesebb adatokat, jogszabályi hátteret külön fejezetben részletezzük.)

Támogatások, uniós szabályozás

Le kell szögeznünk, hogy támogatások nélkül a mezőgazdaság alapvetően veszteséges ágazat lenne. 2009-ben 680 milliárd forintnyi különféle szubvenciót kapott az ágazat, ugyanakkor alig 70-80 milliárd adózás utáni nyereséget ért el. Vagyis nagyjából 600 milliárdnyi a veszteség, mely a válság és a tavaly is sújtó negatív időjárás, a nyomott árak, az egyre növekvő földbérleti díjak, adminisztrációs terhek, növekvő input-költségek miatt keletkezett. 2008-ban a magas növénytermesztési felvásárlási árak miatt a nyereség 140 milliárd forintot ért el, de csupán 400 milliárdos nagyságrendű volt a támogatás összege. Az idei helyzet még nem számszerűsíthető pontosan, de azt már tudjuk, hogy a tavaszi, nyár elejei időjárás 150 milliárd forintnyi kárt - bevételkiesést, meg nem térülő befektetést - okozott. Ennek kompenzálása a mai gazdasági helyzetben lehetetlen. Alig 5 milliárd forintnyi a Kárenyhítési Alap, s az is csak tagjainak juttat - a kárhoz mérten - minimális kármérséklést.

Ezek ellenére az ágazat a támogatások egy döntő hányadát beruházásokra költi - e célra lehet csak felhasználni a pénzeket! Az évről évre növekvő támogatások hatására élénkültek a mezőgazdasági beruházások, így nemzetgazdaságon belüli részarányuk is számottevően emelkedett. Ennek hatására évente - de vannak évek, mikor nem írják ki - a gépberuházás értéke eléri, illetve meghaladja a 100-150 milliárd forintot. Tavaly végre megindult az állattenyésztő telepek korszerűsítése és környezetvédelmi felzárkóztatása (trágyatelepek modernizálása). 

A támogatások döntően két nagyobb részre bonthatók fel: egy viszonylag állandó - de 2007 óta csökkenő mértékű - magyar költségvetési keretre - ezek mintegy kiegészítik a meghatározó uniós forrásokat.
A támogatásokat egy hét éves, Brüsszel által jóváhagyott terv szerint osztják ki, pontosabban írják ki rájuk a pályázatokat, illetve egy meghatározott résznél, úgymond normatív jelleggel igényelhetők a földalapú támogatások. A források jellegét tekintve szintén két nagy csoport különböztethető meg, ezek a mezőgazdasághoz kötődő közvetlen támogatások, míg egyre nő a vidékfejlesztési keret, melynek igaz, egy jó hányada kapcsolódik a mezőgazdaság és egy kicsit az élelmiszeripar fejlesztéséhez. (Az előbbiekben említett állattenyésztői telepek fejlesztése például az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból finanszírozódnak, de a géptámogatási ügyek is.)

Itt kell, és minden képen kell szólni a 2014-től élő új uniós Közös Agrárpolitikáról. Habár még semmi nem biztos, a tagországok egy része nagy reformot, csökkentett és nagyon átalakított finanszírozást szorgalmaz, míg mások - köztük hazánk is - ragaszkodik egy hosszabb átmenettel megvalósuló átalakításhoz. Hogy mi lesz a vége a dolognak, azt még nem tudni, de a 2011 első felében, mikor Magyarország adja az unió soros elnökségét már sok minden tisztázódhat. Lényegét tekintve az dőlhet el, hogy az uniós és tagországai képesek lesznek e felvenni a versenyt az afrikai, amerikai, keleti és a volt szovjet köztársaságok területén lendületesen fejlődő élelmiszer-gazdaságokkal, vagy sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06