Belvíz: vagyont és életeket fenyeget

agrarszektor.hu
13 települést veszélyeztet a 280 ezer hektárnyi területen található belvíz, ám a helyzet a várható csapadék miatt romlani fog - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a védekezés napi 63 millió forintba kerül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hozzájárult ahhoz, hogy a Kőrösök vidékén megnyissák a Dögös-Kákafoki tározót - mondta Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár szerint az a cél, hogy a szarvasi holtág vízszint-emelkedését csökkentsék, ezáltal a környező hétvégi házak, illetve egyéb más lakóépületek elöntését megakadályozzák - olvasható a VM közleményében.

Az önkormányzatok tájékoztatása alapján jelenleg 13 településen veszélyezteti a belvíz a lakosság vagyonát vagy életét - hangsúlyozta az államtitkár. Több mint 280 ezer hektáron található jelen pillanatban belvíz, ebből 160 ezer szántóterület. Naponta több mint 28 millió köbméter belvizet emelnek át, és 932 ember dolgozik a védekezésen. Becslések szerint a védekezés költsége megközelíti a napi 63 millió forintot, és az év eleje óta körülbelül 6,5 milliárd forint ment el a belvíz okozta problémák kezelésére.

Illés Zoltán az előrejelzésekre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a következő időszakban az átlagosnál nagyobb csapadékmennyiséggel kell számolni, a helyzetet pedig csak rontja, hogy az idei ár- és belvizek miatt megemelkedett a talajvíz szintje is.

Gátat építeni hideg időben, fagyott földdel nem lehet, ugyanakkor árkot kotorni, az iszapot kiszedni, biztosítani ezeket a védműveket lehet és kell is -hangsúlyozta. A jövő évi költségvetésben öt milliárd forint lesz ezeknek a munkáknak az elvégzésére, ez jelentős segítséget jelnet a gazdáknak, hiszen eddig ezt a pénzt nekik kellett előteremteni, de a kormány ezt átvállalta az erre vonatkozó kisadó megszüntetésével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?