Itt a kártérkép! 15 milliárddal indítjuk az évet

agrarszektor.hu
A Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának szakértői becslése szerint eddig megközelítően 15 milliárd forint kár érte az agrárgazdaságot a belvíz miatt. Már biztos, hogy kipusztult 200 ezer hektárnyi őszi vetés, azaz ennyi repce, őszi árpa és főként búza fulladt - szó szerint - a belvízbe az utóbbi hetekben. Ezt a tételt növeli - bár számszerűsíteni még nem lehet pontosan - több milliárddal, hogy legalább 740 ezer hektár föld ázott át annyira, hogy a következő hónapokban sem lehet megművelni - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elöntések, belvizek miatt a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának szakértői becslése szerint eddig megközelítően 15 milliárd forint kár érte az agrárgazdaságot a belvíz miatt. 200 ezer hektárnyi búza, repce és más kalászos veteménye pusztult el. A gazdálkodók hiába szántottak, vetettek, műtrágyáztak az ősz folyamán, a befektetett pénzüket elvitte a víz - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében. Nem ilyen látványos, de további százmilliókra rúg az a felesleges költség, melyet az őszi talajművelésre, szántásra, lazításra fordítottak, s a tavaszi vetéseket készítette elő. Most a tartós vízborítás tömörítette a talajt, kilúgozta azokat, szerkezete romlott, a talajélet nullára csökkent, s ha tavasszal vissza is húzódik a víz, ott újra kell végezni a talajművelést, a tápanyagellátást pótolni kell. Vagyis ilyen földbe nem lehet azonnal vetni, ha mégis, nem lehet tőle nagy termést várni.

Emiatt úgy lehet számolni, hogy a 4,5 millió hektárnyi magyar mezőgazdasági területből ebben az évben tavasszal legalább egymillióval nem lehet mit kezdeni. Tavasz végén - amennyiben addigra kiszáradnak a talajok - még lehet valamennyit hasznosítani ezekből zöldtrágya növények vetésével, majd beszántásával, de ez bevételt nem hoz a gazdálkodóknak, a talaj szerkezetét viszont jelentősen javíthatja. Ahol nem ennyire rossz a helyzet ott a termelők például kukoricát, napraforgót, rövidebb tenyészidejű burgonyát, cirkot, tavaszi árpát és borsót vethetnek, feltéve, ha azt lehetővé teszi a növény-egészségügyi, piaci helyzet.

A Magyar Agrárkamara megyei felmérései szerint a helyzet néhány napja a következő volt:

Jász-Nagykun-Szolnok megye
A termelői információk alapján a vetett állományok 10-20 % közötti mértékben károsodtak - nagyjából 24 ezer hektárt borít belvíz, Károsan átnedvesedett terület 80 ezer hektár -, az olvadás, illetve a további várható csapadék minden idők egyik legnagyobb belvizes évét valószínűsítik. A vetett állományok foltokban történő kipusztulása miatt érdemi alternatíva nincs, sőt a tavaszi talajmunkák megkezdésének az ideje is kitolódhat.

Baranya megye
A 2011 első hetében végzett felmérések szerint a megyei belvízhelyzet a következő, a vízzel borított őszi vetésű növények terület nagysága kb. 5600 ha. A gazdálkodók a kipusztult állományok, illetve az el nem vetett területekre alternatív növényként elsősorban kukoricát, szóját /elsősorban az AKG nyertesek/ terveznek, de van aki tavaszi árpa és borsó vetésében is gondolkodik. Sokan reménykednek még a napraforgó vetésében és bíznak abban, hogy a területekre időben rá lehet menni és a munkákat megkezdeni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Az elöntött - több mint 75 ezer hektár - és túlnedvesedett területek - több mint 110 ezer hektár - rövid távú alternatív hasznosítása nem látszik megoldhatónak. A hónapok óta víz alatt álló területek tavaszi megművelésére nem sok esély látszik.
Hosszabb távon fásszárú energianövény (elsősorban a vizet jól tűrő fűz) telepítése jelenthet megoldást. A megyében van működő biomassza erőmű (Szakolyban), ami fel tudja venni a megtermelt aprítékot.

Békés megye
A belvízzel elöntött terület 6500 ha, - ez az elmúlt évek legnagyobb méretű elöntése - emellett a talajok víztelítettsége a megye területének 60%-án közelíti meg a 100%-os telítettséget (az évi csapadék közel kétszerese volt a sokéves átlagnak) és még csak január van, két hónap van hátra a télből. Az elöntött területből 21.000 ha vetés, 27.000 ha szántó, 9.800 ha rét/legelő, egyéb terület 7.200 ha.

Hajdú-Bihar megye
Az őszi vetéseket 10 ezer hektáron sújtja belvíz, de a terület becsült, mert a területekre sem lehet kimenni a sár és víz miatt. A kipusztulás mértéke sem pontosítható emiatt.

Fejér megye
A belvízzel borított terület nagysága kb. 10.020 hektár. Ebből szántó 2570 ha, rét-legelő 7450 ha. Az összes szántóból 580 ha az őszi búza vetés, 190 ha az őszi káposztarepce vetés, 450 ha a betakarítatlan terület, 1350 ha a vetetlen terület.

Csongrád megye
A megyében jóval több mint 52 ezer hektár áll víz alatt, további több mint 60 ezer hektár a károsan átnedvesedett terület. Hogy milyen növényfajokat lehetne vetni/telepíteni e helyeken? Kukoricát, napraforgót, zabot, tavaszi árpát, tavaszi búzát, zöldségnövényeket vethetünk, de a piaci viszonyok folyamatosan változhatnak, a kereslet-kínálat függvényében. Borsót is lehet egészen sokáig vetni, vagy csemegekukoricát, de ezek csak inkább egyedi megoldásnak jöhetnek szóba. Vethető még cirok, de az állatlétszám csökkenésével ennek piaca is kérdéses. Elgondolkozhatunk a fás- ill. lágyszárú energiaültetvények, erdő telepítésén is, de ezek, illetve a csemeték sem bírják a hosszan tartó vízborítottságot, vízzel telített talajokat.

Zala megye
A belvízzel érintett terület jelenleg 740 ha, ebből 560 ha szántó.

Veszprém megye
Csak Pápa környékén ~1000ha van víz alatt, itt részleges vagy teljes a kipusztulás. Itt mintegy további 2000 ha jelenleg nem művelhető. Sümeg környékén 200ha őszi vetés áll víz alatt. Várpalota és a Sárrét környékén további jelentő területek vannak víz alatt.

Somogy megye
Nagyjából 1,7-2 ezer hektárt érint a belvíz.

Bács-Kiskun megyében
Időjárás függvényében tavaszi gabonák és rövid tenyészidejű fajták jöhetnek számításba, de ebben erős korlátot jelenthet az értékesítési lehetőség és a megfelelő vetőmagok hiánya, végső megoldás a pihentetés ha ezt a támogatások elvesztésének lehetősége nem gátolja. A térségben a legnagyobb gond a mélyebb fekvésű részeken az aszályos időszakban feltört gyepek helyén van. Kiskunfélegyháza területén még 5-800 ha kukorica nincs betakarítva és így a búza sem kerülhetett a helyére.
A körzetben az őszi vetések területéből a kipusztulás 14-15 %. Az alternatív hasznosítás több külső tényezőtől függ: kérdés, hogy a kipusztult terület mikor lesz művelhető, a foltokban kipusztult terület művelése mikor gazdaságos.
Ezek figyelembe vételével az alternatív hasznosítás szempontjából 2011. évben figyelembe vehető növények köre:
köles, silókukorica, mohar, csemegekukorica, a zöldségféléken belül - számításban jöhetnek a rövid tenyészidejű burgonyafajták, esetleg sárgarépa.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Összes belvízzel borított terület körülbelül 64 ezer hektár, ebből 30 ezer hektár az őszi vetés, melyből 17 ezer hektár az őszi búza, 4,7 ezer hektár a repce.

Komárom-Esztergom megye
A belvízzel érintett terület 2610 ha. A legtöbb helyen már háromszor termett egymás után kukorica, tehát az egyetlen ésszerű alternatíva tavasszal - ha a talajt művelni lehet - a napraforgó lesz.

Heves megye
A megye dél-keleti részén közel 3000 ha áll víz alatt, és kb. 3500 ha az ahol a termőréteg teljesen telített vízzel, gépi munkavégzés és a területek megközelítése kizárt.

A 2010. évi rendkívül csapadékos év 2011-re áthúzódó problémái:
1) Az őszi vetések messze elmaradtak a vetési szándéktól.
2) A tartós elöntés miatt már most nagy eséllyel megállapítható, hogy a belvízzel elöntött vetés döntő része kipusztul.
3) A károsítás, illetve a bevetésre nem került területek kistérségenként és gazdálkodókként koncentrálva jelennek meg - kötött, mély, veszélyeztetett területek - okoztak jelentős jövedelem-kiesést az elmúlt évben, és marad negatív kihatásuk az idei évre is még kedvező tavasz esetén is (talajszerkezet-romlása, tápanyag-kilúgozódás, talajélet pusztulása).
4) A belvízkár érintettség elsősorban olyan területeken jelentkezik, melyeken kukorica jövedelmezően csak optimális időjárás mellett termeszthető, ezért a lehetséges tavaszi növények - napraforgó, tavaszi árpa, zab, olajtök, takarmánynövények (ha van állattenyésztési igény) - vetési lehetősége később, a kitavaszodás függvényében ítélhető meg. Annyi már most megállapítható, hogy a vetésszerkezet, vetésváltás lehetősége kényszerpályára kerül, a termelési kockázat nő, a jövedelmezőségi kilátások csökkennek.
5) A kitavaszodást még komoly mértékű aszály is követheti közvetlenül - lásd 1999/2000 évek -, ezért "döglött" talajon új növények elkötelezett (szerződéses) termesztése életveszélyes, a mindenáron való hasznosítás pedig a "talajgyógyítás" helyett rendkívül kockázatos.

A Békés megyei kamara a problémák miatt javasolja, hogy a Magyar Agrárkamara minél előbb kezdeményezze:
• Az AKG programban résztvevők esetében a vetésváltás és a vis maior (5 év alatt háromszor lehetséges) kérdés megnyugtató rendezését.
• A vetésváltás betartásának lehetősége a HMKÁ betartásánál is kérdéses, tehát itt is kezdeményezni kellene a módosítást.
• A mezőgazdasági biztosítási- és agrárkár-enyhítési rendszer új feltételekkel történő kialakítását.
• A gázolaj felhasználáshoz kapcsolódó jövedéki adóvisszatérítés normatív támogatások közé történő beemelését.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?