Ismét drágult a kenyér

Agrárszektor
A kenyér ára újra emelkedett, most 10%-kal. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évi betakarítás óta már közel 30%-kal drágább. A Mostani drágítási hullám, mely idén már a harmadik, azt eredményezte, hogy kereskedelmi haszonréstől függően ugyan, de 270-300 forintot is elkérhetnek a kenyérért az üzletekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ennek oka az, hogy a heves csapadék miatt a gazdálkodók nem tudták learatni a búza nagy részét, így augusztushoz képest mármost száz százalékkal drágább a liszt. A pékek azonban már a következő emelésen gondolkodnak, hiszen azt mondják, kéthetente megy feljebb a liszt ára.

A helyzetet nem könnyíti meg az a félelem, hogy a malmok rövid időn belül megszüntetik a lisztszállításokat, tekintettel arra, hogy legfeljebb két hónapra elegendőek a készleteik. A pékek erre úgy reagáltak, hogy a külföldi piacok importlehetőségeit kezdték meg vizsgálni, de mivel egész Európában komoly búzahiány tapasztalható, elég csekély esély van a behozatalra. Az egyik legjobb importőrünk, egy szlovák malom már nem is fogadja a hazánkból érkező megrendeléseket, mivel a kapacitása telített.

Ezért aztán március első napjától az ipar újabb 10%-ot emelt a kenyér árán. A vállalkozások szerint e az emelés pár napon belül az üzletekben lévő kenyér bolti, fogyasztói árában is megjelenik.

Jelenleg a kenyér ára 195 és 210 forint közé tehető, a pékek most ezt fogják növelni 10%-kal mely esetben, ha figyelembe vesszük a 18%-os áfát, és a kereskedelmi haszonrést, egy kiló kenyér 270-300 forintos áron fog elkelni. Ráadásul ez a haszonkulcs bizonyos sütőipari termékeknél 20-25 százalékot jelent, de emellett a nagyobb üzletláncok gyakori akciói miatt, azokban ez kevesebb lehet.

A kenyérár emelés egyik oka, hogy a liszt ára a napokban emelkedett 94-95 forintról 107-109 forintra. Ez azt jelenti, hogy mára a liszt közel kétszer annyiba kerül, mint 2010 augusztusában. Ez volt az idei év harmadik lisztáremelése a molnárok részéről, ráadásul áprilisra újabb 10-15%-os emelést helyeztek kilátásba.

A malmok indokai között az első, hogy a tavalyi természeti csapások a hazai búza árát jelentősen megdrágították, hiszen mint ahogy azt elmondták, a 85 ezer forintot is elérheti egy tonna búza ára. A liszt drágulása nagyvalószínűséggel vonzza majd maga után a sütőipar újabb árváltozásait is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?