Közeleg a húsvét: drágul-e idén a sonka?

agrarszektor.hu
A gyártók már megkezdték az üzletekbe a füstölt húsok szállítását: bőséges kínálatra és tavalyi árakra számíthatnak a vevők a húsvéti sonkaszezonban.

A húsvéti a termékektől tízmilliárdos forgalmat remélnek a hazai gyártók - mondta a Népszabadságnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A szövetség tagvállalataitól származó információ szerint bőséges kínálatra és a tavalyi árakra számíthatnak a vevők. A drágulás ellen szól, hogy a húspiac idén eddig pangott, sőt számottevő fogyasztáscsökkentést tapasztaltak a feldolgozók.

Az év eleji német dioxinbotrány szintén magyar termékeknek kedvezett, mivel az akkor elrendelt szigorú hazai ellenőrzések bebizonyították, hogy a hazai húskészítmények kifogástalan minőségűek.

A Nielsen piackutató adatai szerint tavaly mintegy 214 milliárd forintért vásároltak Magyarországon húskészítményt. Értékben 3, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett a húskészítmények kiskereskedelmi forgalma az előző évhez viszonyítva.

A gyártók és a szakmai szövetségek képviselői már évek óta szeretnék elérni azt, hogy a silány minőségű olcsó termék helyett inkább a garanciával rendelkező márkázottat válasszák. Ezért is ajánlják az idén a húsvéti termékek vásárlásakor, hogy pontosan beazonosítható gyártótól válasszanak a húsvét jellegzetes készítményei közül. Nem árt pontosan átböngészni a kísérő cédulát, mert abból az is kiderül, hogy miből készült a termék.

A húsvéti sonka, igazából gyűjtőfogalom, hiszen sok esetben nemcsak sonka vagy lapocka, hanem tarja, csülök vagy karaj is kerül húsvéti sonkaként az asztalra. Néhány éve a magyar piacon megjelentek a szlovák húsfeldolgozók is, akik más szabvány szerint - olcsóbb húsokból, olcsóbb technológiával - készítették a magyar klasszikus pácolt parasztsonkához hasonló terméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. június 13. 13:26