Elképesztő: ki nem találnád, hogyan készítene különleges sonkát egy magyar cég

Elképesztő: ki nem találnád, hogyan készítene különleges sonkát egy magyar cég

MTI
Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető az MTI-nek elmondta, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos. A 2025 március végéig tartó kutatás-fejlesztési programban a debreceni Permex-Vet Kft.-vel újfajta takarmányt fejlesztenek ki, amellyel spanyol, úgynevezett iberico jellegű sonkát lehet előállítani. A projektvezető megjegyezte, az iberico sonka előállításához eredetileg makkal etették a sertéseket. A sonkát hagyományos körülmények között, hosszú érleléssel állítják elő, a termékkel szeretnének a külpiacokon is megjelenni - tette hozzá. Lajtosné Zobolyák Andrea elmondta, a sertést egy szomszédos településről vásárolják, a Permex-Vet Kft. végzi a laboratóriumi vizsgálatokat, kialakítja a megfelelő takarmányozási módszertant, valamint kiválasztja a fejlesztés szempontjából optimális hibridfajtát. A Hegedűs-Hús a feldolgozási technológiát adja a projekthez.

A cég 2007-ben alakult, eredetileg több húsboltot üzemeltettek. 2014 végére készült el egy 600 négyzetméter alapterületű üzem, ekkor indult a termelés öt alkalmazott részvételével. Jelenleg 80 munkavállalót foglalkoztatnak, az üzemi kapacitás a húskészítmény előállítás tekintetében 780 tonna éves szinten. Közel 100 féle terméket állítanak elő kizárólag magyar sertésekből, amelyek mindegyike laktóz-, glutén-, szója- és adalékanyag mentes.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-ben és 2020-ban is 1,6 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, teljes egészében hazai eladásból. Adózott eredményük tavaly 99,5 millió forint volt a megelőző évi 94,5 millióval szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?