Moody's: az olajár betesz a mérsékelt globális növekedésnek

agrarszektor.hu
Az idén és jövőre is "mérsékelt" növekedés valószínű a világ legnagyobb felzárkózó és fejlett ipari gazdaságaiban (G20), ám erre az előrejelzésre érdemi kockázatot jelentenek az olajárak, amelyek a geopolitikai fejlemények miatt esetleg megugranának - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett átfogó éves prognózisában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának közgazdászai az előrejelzésben közölték: a G20-országcsoport egészében 2012-re átlagosan 3,0 százalékos, 2013-ra 3,5 százalékos növekedést várnak.

A ház szerint a Húszak átlagán belül a csoport fejlett ipari gazdaságaiban az idén 1,5 százalékos, jövőre 2,0 százalékos növekedés várható, a Moody's ugyanakkor 2012 egészére "enyhe", 0,5 százalékos visszaesést valószínűsít az euróövezetben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint Németország - a legnagyobb EU-gazdaság - hazai összterméke (GDP) az idén 0,5 százalékkal növekedni fog, Franciaország gazdaságának a Moody's stagnálást jósol, a perifériális eurótagállamokban viszont mély recesszióval számolnak a cég londoni elemzői.

A keddi előrejelzés szerint a Moody's Olaszországban és Spanyolországban egyaránt 1,5 százalékos, Portugáliában 3,5 százalékos, Görögországban "5,5 százalékot meghaladó" GDP-visszaesést vár idén.

A Moody's Investors Service keddi londoni elemzése szerint a G20-csoportra kidolgozott növekedési prognózis egyik fő kockázati tényezője az a lehetőség, hogy Irán a nukleáris fejlesztési programja miatt ellene hozott szankciók megtorlásaként lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen a világ nyersolaj-ellátásának 20 százaléka halad át. A Moody's becslése szerint ettől az olajárak akár 50 százalékkal is megemelkedhetnek a cég által 2012-2013-ra várt - a West Texas Intermediate amerikai alaptípusra számolt - 100-110 dolláros hordónkénti átlagos olajárhoz képest.

A hitelminősítő szerint a tapasztalati tényekre alapuló tanulmányok azt mutatják, hogy minden 10 százaléknyi tartós olajár-emelkedés a fejlett gazdaságok növekedési ütemét átlagosan 0,2-0,4 százalékpont közötti mértékben lassítja egy év leforgása alatt, de az átlagon belül a hét vezető ipari hatalom (G7), köztük az Egyesült Államok gazdasági növekedését ilyen mértékű olajdrágulás akár 1 teljes százalékponttal is csökkentheti.

 

forrás: MTI/mfor.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?