Megalakult a Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás

agrarszektor.hu
Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere, az új társulat frissen megválasztott elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a társulás egyebek közt szeretné a jövőben saját önkormányzati többségi tulajdonú közszolgáltatóval működtetni a dél-balatoni hulladékgazdálkodási ISPA projekt révén keletkezett mintegy 13 milliárd forintnyi vagyon ráeső részét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kifejtette, a 2002-ben indult dél-balatoni hulladékgazdálkodási projekt, amely 204 dél-balatoni és Sió menti település konzorciumával valósult meg Siófok gesztorságával, már két éve lezárult, az elszámolás azonban a mai napig nem történt meg a tagok felé. A fejlesztések és új eszközbeszerzések révén keletkezett vagyonból a települések elvileg lakosságarányosan részesülnek. A konzorcium megszűnését követően a közös tulajdon kezelésére társulás létrehozása vált szükségessé. A projektből önálló társulást alakítva már korábban kivált Szekszárd és környéke mintegy 100 településsel, és idén januárban Siófok is megalapított egy társulást 38 településsel a program továbbfejlesztésére, illetve a meglévő vagyon működtetésére - mondta, hozzátéve, hogy ebbe a dél-nyugat balatoni települések nem kívántak belépni, hanem saját társulást hoztak létre a héten. Az új társulathoz a pogányvölgyi-, a koppányvölgyi-, a fonyódi kistérség és a Kis-Balaton térségének települései csatlakoztak, összesen 106,5 ezer lakost képviselve.

Lombár Gábor szerint a dél-nyugatiak kiválásának oka, hogy több település is elégedetlen volt Siófok ügyvivőségével a rossz kommunikáció és az információhiány miatt. Ennél is fontosabb, hogy a siófoki térséghez tartozó, a projekt részeként megépült somi lerakó és válogató a távolság miatt megnöveli számukra a hulladékszállítási díjakat, miközben jóval közelebb található a még fejlesztésre váró ordacsehi lerakó. A döntésben jelentős szerepet játszott az is, hogy az uniós hulladékgazdálkodási projekt alapszolgáltatója a Zöldfok Zrt. magántulajdonban van, és profitérdekelt - tette hozzá. Az új társulatot létrehozó délnyugat-balatoni önkormányzatok szeretnének a jövőben - megegyezően a kormányzati szándékkal - egy olyan szolgáltatót megbízni az uniós program révén keletkezett vagyonuk működtetésével, amely többségi önkormányzati tulajdonban lesz, így az érintett településeknek közvetlen beleszólása lehet abba, hogy minimalizálják a hulladékkezelési díjakat a lakosság számára - mondta a polgármester.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06