Ez most komoly? Nem is gondolnád, mire cserélnék a műanyag csomagolásokat

Ez most komoly? Nem is gondolnád, mire cserélnék a műanyag csomagolásokat

agrarszektor.hu
Speciális, "felpermetezhető" növényi bevonattal helyettesítenék a műanyag-csomagolást az amerikai kutatók. Állításuk szerint a különleges burkolat nemcsak környezetbarát, de a műanyagnál hatékonyabb védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Különleges csomagolóanyagot fejlesztettek ki az élelmiszerek számára amerikai kutatók. Rutgers Egyetem és a Harvard Egyetem szakemberei egy a műanyag-csomagolásnál sokkal környezetbarátabb és nagyobb védelmet nyújtó, növényi alapú bevonatot fejlesztettek ki, amelyet permetezve kell felvinni az egyes termékekre - írta meg a Store Insider. A bevonat biopolimeren és poliszacharidon (az élelmiszerekben előforduló leggyakoribb szénhidrát) alapuló rostokat tartalmaz, amely az élelmiszeren megszilárdulva egyfajta "kérget" képez, ami állítólag meglehetősen erős védelmet nyújt a fizikai sérülések ellen, és természetes antimikrobiális komponenseket (például citromsavat, nizint és kakukkfűolajat) tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy a borítás az élelmiszereket hatékonyan megóvja a káros baktériumoktól és vírusoktól.

A bevonat a tesztek során egy avokádó fogyaszthatósági idejét körülbelül 50%-kal tudta meghosszabbítani. A különleges csomagolást állítólag vízzel is könnyedén le lehet öblíteni, a természetben pedig három nap alatt lebomlik. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a különleges tartósítási technológiát az élelmiszeriparban mikor kezdik meg ténylegesen is alkalmazni, de a jelek szerint jó lenne, ha ez mihamarabb bekövetkezne, az új módszerrel ugyanis a mikroműanyagok terjedésének korlátozása és az élelmiszer-pazarlás mérséklése mellett a hulladéklerakók terhelését is jelentősen csökkenteni lehetne. A mikroműanyagokkal kapcsolatban a legfrissebb hír ugyanis az volt, hogy már haszonállatok húsában, vérében és tejében is kimutatták őket.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06