Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az élelmiszer veszteség és -pazarlás csökkentése világszerte jelentős társadalmi, gazdasági, táplálkozási és környezeti kihívás. Ennek csökkentése érdekében indult el ebben az évben a COST (European Cooperation in Science & Technology) által támogatott 4 éves nemzetközi együttműködésben zajló FoodWaStop projekt, melynek alakuló ülését szeptember 21-én rendezték - írta meg a FruitVeB. A 23 ország összefogásával megalakult projekt elnöke Gianfranco Romanazzi, tudományos alelnöke Marco Carulli, adminisztratív alelnöke Olga Gorczyca lett, Magyarországot pedig Mihály Kata és Karaffa Erzsébet képviseli a továbbiakban. A magyar résztvevők büszkék arra, hogy szakértelmükkel részt vehetnek és együttműködhetnek a FoodWaStop nemzetközi csapatával. A projekt céljai a következők:
- egy interdiszciplináris és többszereplős európai hálózat létrehozása, amely az EU-n kívüli mediterrán országokkal is kapcsolatot teremt, hogy az élelmiszer-pazarlás megakadályozásával kapcsolatos ismereteket a jelenlegi tudásszintet meghaladó mértékben fejlessze;
- a pazarlás és veszteségek előfordulásának meghatározása a gyümölcs- és zöldségértéklánc kritikus pontjain;
- technológiai innovációk és fenntartható gazdálkodási stratégiák előmozdítása a pazarlás és veszteségek csökkentése és megelőzése érdekében; és
- az agrár-élelmiszeripari hulladékok felértékelése a körkörös biogazdaság előmozdítása érdekében.
A koordinátorok és a résztvevők más kapcsolódó projektek (pl. PRIMA, H2020) során szerzett tapasztalatai, a különböző uniós és EU-n kívüli országokból származó háttér, valamint az érdekelt felek és az ipari partnerek bevonása hozzájárul a probléma tudatosításához, a probléma előfordulásának meghatározásához, az innovatív technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása révén a kezeléséhez szükséges stratégiák kereséséhez, valamint a pazarlás megelőzésére irányuló helyes gyakorlatok meghatározásához. A FoodWaStop hálózat különböző érdekeltek és végfelhasználók számára nyújt előnyöket, beleértve az agrár-élelmiszeripari értéklánc valamennyi szereplőjét, a gazdálkodóktól (Farm) a fogyasztókig (Fork). A FoodWaStop továbbá olyan tudásplatformot hoz létre, amely elősegíti az innovációt, iránymutatásokat ad, és elősegíti a politikai döntéshozókkal folytatott párbeszédet, hogy a figyelmet az élelmiszer-pazarlás társadalmi és gazdasági következményeire irányítsa.