Döbbenetes a pazarlás, várják a megoldási javaslatokat

Döbbenetes a pazarlás, várják a megoldási javaslatokat

MTI
November 6-ig lehet pályázni akciókkal a november 16. és 24. között rendezendő Európai hulladékcsökkentései hétre, amelynek fő témája az élelmiszer-pazarlás lesz - közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A 16. eseményre elsősorban olyan akciókat várnak, amelyek középpontjában az élelmiszer-fogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentése, az élelmiszer-maradványok újrafelhasználása, újrahasznosítása áll, valamint fenntarthatóságra és ismeretszerzésre sarkallnak - írták a közleményben.

Idézték Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt, aki emlékeztetett: a kormány a körforgásos gazdaságra történő mihamarabbi átállás érdekében tavaly júliustól új hulladékgazdálkodási rendszert és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert vezetett be az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt követően 2024 elejétől elindult Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszer és a biohulladék elkülönített gyűjtése is, ami biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókban a települési hulladék biológiailag lebomló tartalma.

Hatalmas mennyiség megy a kukába

Ugyanakkor mintegy 37 millió ember csak minden második nap engedheti meg magának azt, hogy minőségi ételt fogyasszon, ezért került az idei akció fókuszába az élelmiszerpazarlás, amelynek kezelésében Magyarország is elkötelezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2009-ben indított kezdeményezés során az abban részt vevő országokban egy héten keresztül az önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarország idén már 11. alkalommal csatlakozik az akcióhoz, amely az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Az akcióhét hazai koordinátora idén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 27. 12:31