Ennyire finnyásak vagyunk? - négyből három magyarnak csak a hibátlan gyümölcs ízlik

Ennyire finnyásak vagyunk? - négyből három magyarnak csak a hibátlan gyümölcs ízlik

agrarszektor.hu
Még mindig vannak olyanok, akik lelkiismeret-furdalás nélkül dobnak ki ételt – hívja fel a figyelmet a szeptember 29-i élelmiszerpazarlás elleni világnap alkalmából a STADA. A STADA Palánta Programjának keretében végzett reprezentatív felmérésének adatai alapján leginkább pékárut, készételt, majd zöldséget, gyümölcsöt dobunk ki és a többség nem kreatív, ha a maradék felhasználásról van szó. Meglepő, hogy a magyarok háromnegyede úgy gondolja, hogy csak a hibátlan zöldség és gyümölcs lehet finom. Palánta Programjukkal többek közt arra is szeretnék felhívni az óvodások és rajtuk keresztül a családjaik figyelmét, hogy legyen érték az étel. Idén ősszel a Zuglói Egyesített Óvodába látogatnak el, ahol szemléletformáló játékos előadások mellett felújítást is végeznek.

– mutatják a STADA Palánta Programjának keretében végzett reprezentatív felmérésének adatai. Jelenleg leggyakrabban pékáru, készétel és zöldség, gyümölcs végzi a kukában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legyen érték az étel – hívja fel az óvodások és rajtuk keresztül a családjaik figyelmét a STADA Palánta Programja. Szükség van ismeretátadásra, hiszen felmérésük eredményei alapján jelenleg a magyarok háromnegyede úgy gondolja, hogy csak a hibátlan gyümölcs és zöldség lehet finom. Ez alapján nem meglepő az, hogy csak minden ötödik válaszadó szerint lehet kiváló alapanyag sütéshez és főzéshez a fonnyadt zöldség és gyümölcs.

Szakmai szervezetekkel azon dolgozunk, hogy az óvodások felismerjék és értékeljék a szezonális hazai zöldségeket és gyümölcsöket, és megtudják többek közt azt is, hogy a szabálytalan alakú zöldség és gyümölcs is lehet finom. Bátorítjuk a szülőket, hogy ilyenkor főzzenek szezonális alapanyagokból

– mondta Villányi Orsolya, a STADA Culture&People Managere. Idén ősszel a Zuglói Egyesített Óvodába látogatnak el a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Civil Impact Kft. szakmai segítségével a különleges, egészség-és környezettudatos szemléletformálást célzó projektjükkel. A program keretében a zuglói óvodában felújításokat is végez a STADA csapata.

Világméretű probléma

A FAO által életre hívott élelmiszerpazarlás elleni világnap (szeptember 29.) célja többek közt, hogy ösztönözze az élelmiszerpazarlás megelőzését, csökkentését. A jelentős élelmiszerdrágulás ellenére a friss felmérés alapján még mindig számottevő azok aránya, akik bevallásuk szerint semmit nem tesznek azért, hogy elkerüljék az élelmiszerpazarlást.

Minden harmadik magyar tudatosan tervez és bevásárlólistával érkezik a boltba. De még így is sok háztartásban keletkezik felesleg. Tízből négyen törekednek arra, hogy a maradékokat kreatívan felhasználják, ugyanennyien pedig inkább megeszik, semmint ki kelljen dobniuk. Akadnak olyanok is (15%), akik felajánlják másoknak az élelmiszertöbbletüket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 29. 16:04