Sokkoló, ami a zöldségekkel, gyümölcsökkel történik az olasz iskolákban

Sokkoló, ami a zöldségekkel, gyümölcsökkel történik az olasz iskolákban

agrarszektor.hu
Megdöbbentő mértékű pazarlásról tanúskodnak egy olaszországi általános iskolai menzán végzett felmérés eredményei. Mint kiderült, óriási a zöldség-gyümölcs pocsékolás a sulikban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Olaszországban a táplálkozási szakértők által vezetett MyWaste-Plate projekt eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki. Ez egyrészt a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik tányérból egy tányér kárba vész, másrészt még fontosabb, hogy a gyerekek az étkezéshez kapott összes gyümölcsöt és a zöldséget szinte soha nem eszik meg. Ezeket az eredményeket a kutatók egy fiumicino-i oktatási intézmény 700 diákjának iskolai étkezési szokásai alapján szűrték le, ahol a menzai tányérok vizsgálatával megállapították, hogy a zöldségköretek 60%-a, míg a gyümölcsök csaknem 35%-a a kukában végzi - írja a FruitVeB.

A MyWaste-Plate program célja, hogy növelje az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének szükségessége iránti tudatosságot a környezet védelme érdekében. Olaszországban a közelmúltban több ilyen jellegű program is indult, például Emilia-Romagna tartományban az „Io non rifiuti” (Nem pazarlok) kezdeményezés, amelynek célja az általános iskolai étkezdékben a gyümölcs- és zöldségpazarlás csökkentése. Ennek érdekében a diákok egy könnyen visszazárható zacskót kapnak, hogy az ebéd során el nem fogyasztott gyümölcsöt hazavihessék. 

A témában egy olasz táplálkozási szakértő is nyilatkozott, aki szerint ha a zöldségköretek 60%-a és a gyümölcsök 40%-a a tányéron marad, az nem az igények helytelen előrejelzése miatt keletkezett maradék vagy pazarlás problémája, hanem abból ered, hogy a termék egyszerűen nem elég vonzó a fogyasztók számára. Hogy ez magának a terméknek, az étkezési szokásoknak vagy ezek együttes hatásának a következménye-e, azt mindenképpen részletesen tisztázni kell, mielőtt további iskolagyümölcs programok kerülnének indításra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?