Ilyen lesz a vacsora a jövőben? Rá sem fogunk ismerni a konyhánkra 2050-ben

Ilyen lesz a vacsora a jövőben? Rá sem fogunk ismerni a konyhánkra 2050-ben

agrarszektor.hu
A mesterséges intelligencia (AI) hamarosan megoldhatja az élelmiszer-pazarlás és a heti bevásárlás problémáit - állítja két szakértő, akik a jövő étkezési szokásairól készítettek előrejelzést - közölte az Oxford Mail.

Dr. Joseph Poore, az Oxfordi Egyetem klímakutatója és Dr. Morgaine Gaye élelmiszer-futurológus a HelloFresh globális ételcsomag-szolgáltatóval együttműködve vázolták fel, hogyan alakulhat át az élelmiszeripar 2050-re. Dr. Gaye elmondta:

Számos változásra számíthatunk a jövőbeli életmódunkban és étkezési szokásainkban. Azonban a közös főzés és étkezés élménye továbbra is fontos kapcsolódási pont marad érzékeinkkel, barátainkkal, családunkkal és a természettel. Az AI nem fogja tudni helyettesíteni a szeretteinkkel elfogyasztott házi készítésű étel örömét.

A szakértők szerint az AI képes lesz a háztartási feladatok olyan szintű kezelésére, hogy gyakorlatilag megszűnik az otthoni élelmiszer-pazarlás. Az étkezéstervezés és a bevásárlás figyelembe veszi majd az egyéni táplálkozási és egészségügyi igényeket, miközben biztosítja a nulla hulladékot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A heti nagybevásárlás is a múlté lesz, helyette pontos mennyiségű ételcsomagokat szállítanak majd a háztartásokba, tovább csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást. A szupermarketek élményközpontú élelmiszercsarnokokká alakulnak, ahol az emberek új ételeket próbálhatnak ki.

Például a sárgarépa zöldjéből pestót, a karfiol leveleiből wokban sült ételt, a brokkoli szárából pedig brokkoli rizst készíthetnek. A szakértők szerint jelentős változások várhatók az élelmiszer-termelésben is, ahogy a társadalom az önellátás felé mozdul. Ide tartozik a városi mezőgazdaság és a hiperhelyi élelmiszer-ellátási láncok térnyerése.

Philip Doran, a HelloFresh UK vezérigazgatója elmondta: "A HelloFreshnél megértjük, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek valódi hatással vannak a környezetre. Ezért kínálunk olyan étkezési modellt, amely támogatja az átgondoltabb, kevésbé pazarló étkezési módot. Életciklus-értékelésünk kimutatta, hogy a HelloFresh ételek 25 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járnak a szupermarketi alapanyagokból készült hasonló ételekhez képest."

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?