ENSZ-szakértő: az agrártermékek fele odavész ebben az országban

ENSZ-szakértő: az agrártermékek fele odavész ebben az országban

agrarszektor.hu
Ibrahim Ishaka, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmezési rendszer- és táplálkozási szakértője szerint Nigéria mezőgazdasági termékeinek mintegy 50 százalékát elveszíti az élelmiszer-ellátási láncban - írja az Arise.tv.

Ishaka ezt a Nigériai Hírügynökségnek (NAN) adott interjújában árulta el a FAO által szombaton Yolában szervezett képzés keretein belül. Elmondta, hogy az élelmiszer-pazarlás jelentős kihívást jelent Nigéria mezőgazdasági ágazatának, és széles körű hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra, a gazdasági növekedésre és a környezeti fenntarthatóságra. Mint fogalmazott:

E kihívások közé tartoznak a technológiai akadályok, a nem hatékony betakarítási technikák, a kártevőfertőzés és a modern mezőgazdasági eszközökhöz való hozzáférés hiánya, amelyek mind hozzájárulnak a betakarítás során keletkező veszteségekhez, amelyeket nagyban befolyásol a fogyasztói magatartás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rossz infrastruktúra is hibás

Kiemelte továbbá a betakarítás utáni veszteségekhez hozzájáruló egyéb tényezőket, mint például a nem megfelelő tároló létesítmények, a rossz kezelési gyakorlatok és az elégtelen szállítási infrastruktúra. Ezek a problémák különösen az olyan romlandó árukat érintik, mint a gyümölcsök és zöldségek.

"Ezek a tényezők jelentős veszteségeket eredményeznek, különösen az olyan romlandó áruk esetében, mint a gyümölcsök és zöldségek" - jegyezte meg. Ishaka hozzátette, hogy a nem hatékony élelmiszer-feldolgozási módszerek, a nem megfelelő csomagolás, a nem megfelelő tárolás és az egészségtelen fogyasztási szokások tovább rontják az élelmiszer-pazarlás helyzetét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 30. 06:03