Óriási változás jöhet a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon?

Óriási változás jöhet a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon?

agrarszektor.hu
Közkeletű vélekedés, hogy az emberiség azzal tehetné a legtöbbet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodna olyan erősen az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumokhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az emberek már évtizedek óta használják a minőségét megőrzi címkéket, amelyek arra szolgálnak, hogy útba igazítsák a vásárlókat, meddig marad friss a termék. Ám az egyes jelölések félrevezetőek lehetnek, ezáltal pedig hozzájárulhatnak az élelmiszer-pazarláshoz - olvasható az Index oldalán. A "Fogyasztható" megjelölés teljesen rendben van, hiszen elsősorban a gyorsan romló - hús- és tejtermékek - csomagolására nyomják, azonban a "Minőségét megőrzi" jelölésnek semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz, inkább megijeszti a fogyasztót, aki, ha átlépi a dátumot, azonnal kidobja az árut.

Patty Apple, a Food Shift nevű kaliforniai cég ügyvezetője szerint az emberek leolvassák a dátumot, és úgy vélik, hogy azután már az élelmiszer ehetetlen, romlott, és eldobják, miközben ezek a dátumok nem azt jelentik, hogy azontúl már ne lenne ehető vagy ne lenne éppen tápláló. A nonprofit vállalkozás azzal foglalkozik, hogy összegyűjti a lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszereket. 

Az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszer-áruházai közül a Sainsbury's és a Marks&Spencer már úgy árusítja az előrecsomagolt gyümölcsöket és zöldségeket, hogy nincs rajtuk a "Minőségét megőrzi" jelzés. Az Európai Unióban pedig már jelezték, hogy év végéig felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a "Minőségét megőrzi" címke teljes visszavonását. Ugyanakkor az Egyesült Államokban még nincs napirenden a téma, inkább megpróbálnak rendet vágni a különféle címkemegnevezések között, ezzel is okítva a vásárló amerikaiakat és csökkentve az élelmiszer-pazarlást.

Az ENSZ legutóbbi felmérése szerint a globálisan megtermelt élelmiszerek 17%-a pocsékba megy, leginkább a háztartásokban. Az amerikaiak körében végzett felmérés szerint a megvásárolt élelmiszer nagyjából 35%-a kerül a kukába anélkül, hogy hozzányúltak volna. Ez pedig egyértelmű energiapazarlás is, hiszen fölösleges volt a víz, a termőföld vagy a munkaerő-ráfordítás az élelmiszer előállításánál. Az évi 4 millió tonnányi élelmiszert kitevő amerikai élelmiszer-pazarlás szinte kizárólag a "Minőségét megőrzi" címke számlájára írható - írta elemzésében az APNews.

A termékek frissessége miatt aggódó vásárlói nyomás hatására kezdték a gyártók feltüntetni a hetvenes években a szavatossági időt a termékeken. 2019-ben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA), amely az amerikai élelmiszerek 80%-ának engedélyezésével foglalkozik, ajánlásokat fogalmazott meg a gyártók felé. E szerint a termék frissességére utalásnál azt a címkét javallott használni, hogy milyen dátum lejárta előtt fogyasztható, míg romlandóknál a minőségét megőrzi figyelmeztetést.

Mivel ez nem kötelező, ezért továbbra is nagyon változó a különböző szövetségi államokban, mit írnak a gyártók az élelmiszerek csomagolására. A Marylandi Egyetem 2022 júniusában megjelent tanulmánya szerint az amerikai államokban egyébként ötvenféle leírást használnak az élelmiszerek szavatosságára vonatkozóan, ami nem mindig teszi könnyűvé a fogyasztó számára az eligazodást a szavatossági idő világában.

A legtöbb ember biztos abban, hogy a címkék - a lejárat dátuma, fogyasztható, minőségét megőrzi - azt jelentik, hogy azután már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert. Pedig ez nem így van!

- hangsúlyozza Richard Lipsit, egy nagy kaliforniai zöldségoutlet tulajdonosa.

A vállalkozás elsősorban csökkentett árú élelmiszerekre specializálódott. Lipsit szerint egyébként a tej is iható még egy héttel a szavatossági idő lejárta után, ugyanígy évekig ehető a konzerv vagy a hasonlóan speciálisan csomagolt élelem. Az FDA ilyen esetekben csak azt kéri az emberektől, alaposan vizsgálják meg a termék állagát, színét, szagolják meg, mielőtt elfogyasztják.

Használjuk az érzékszerveinket!

A brit élelmiszerláncok is arra ösztönzik a vásárlókat, hogy hagyatkozzanak az élelmiszerrel kapcsolatban az érzékeikre. A Morrisons üzleteiben már januárban váltottak, és a saját márkás tejek esetében a Fogyasztható címkét minden esetben Minőségét megőrzire változtatták, és a vásárlók egy része is támogatja a váltást. Ellie Spanswick, egy közösségimédia-reklámszakértő elmondta, hogy leginkább vidéki piacokon vásárol zöldséget, tejárut, tojást, ezeken a helyeken nincs lejárati címke a termékeken. A szakember szerint bármikor könnyen megállapítható ránézéssel, szaglással, tapintással, hogy egy termék már nem friss.

Mások viszont védik a címkézést, azt állítva, így elkerülhető például gyümölcsök esetében, hogy otthon derüljön ki, hogy belül már rohadt. Ugyancsak támogatja a címkézés megtartását a nagy amerikai élelmiszergyártókat tömörítő érdekvédelmi szervezet. Ők azzal érvelnek, sokkal jobb, ha egységesen kezelik például a címkézést, mert így a gyártás folyamata is egységes, ez pedig lehetővé teszi, hogy olcsóbban adják a terméket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?