Nem talált szennyezett tejet a Nébih

agrarszektor.hu
Az aflatoxin szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet. Szennyezett terméket nem találtak - szögezi le a Nébih közleménye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszerbiztonsági hatóság emlékeztet: az elmúlt napokban az egyik szarajevói napilap internetes száma arról tudósította olvasóit, hogy magasabb aflatoxin-tartalom miatt több tejet is kivontak a forgalomból. A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság ezzel kapcsolatosan hivatalos értesítést eddig nem kapott a boszniai társhatóságtól.
Az aflatoxinok a természetben előforduló gombatoxinok. Jellemzően a trópusi, szubtrópusi országok fehérjében gazdag terményeit (pisztácia, mandula, köles, rizs, kávé) károsítja és főleg az import élelmiszerekkel és takarmányokkal (gyapotmag, szója) kerül Magyarországra. Az aflatoxinok a táplálékkal kerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol génkárosító és rákkeltő hatást fejtenek ki. Ezért mind az élelmiszerekben, mind a takarmányokban a még megengedhető határérték szigorúan szabályozott. Az emberre a legnagyobb veszélyt az aflatoxin tejben megjelenő, úgynevezett aflatoxin M1 metabolitja jelenti.

A szakemberek az aflatoxint is rendszeresen vizsgálják azokban a termékekben, amelyek az ezt termelő penészgombára érzékenyek. Magyarországon előállított tej, illetve tejtermék hatósági visszavonására aflatoxin szennyezés miatt ezidáig nem volt szükség. Ez annak is köszönhető, hogy a tejfeldolgozó vállalkozások jelentős része - a hatóság figyelemfelhívó tájékoztatását követően - önellenőrzés keretében, még feldolgozás előtt vizsgálja vagy vizsgáltatja a nyerstej aflatoxin tartalmát.

Magyarországon - a szokatlan időjárás miatt - tavaly év végén jelentkezett a probléma, amelyet a magyar hatóság kiemelt kockázati tényezőként kezel. Ezért a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a hazai takarmánykukoricát és nyerstejet - tartalmazza a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?