Évente közel 130 milliós természeti kár éri a magyar mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Az elmúlt években a tavaszi hónapok kiszámíthatatlan időjárása, a jégesők és a viharok nem egyszer hozták nehéz helyzetbe a mezőgazdaságból élőket. A Generali 2012-ben közel 1300 bejelentést kapott a különféle növénykárok kapcsán, amelyekre nagyságrendileg egymilliárd forintot fizetett ügyfeleinek. A leggyakoribb kártípus a jégverés volt. A tavaly tavasszal bevezetett törvényi szabályozásnak köszönhetően ebben az évben is maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 15-ig megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. 2012-ben ezzel közel 600-an éltek is a társaságnál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon ma a mintegy 4 millió hektáros mezőgazdasági termőterületeknek kevesebb, mint fele van csak biztosítva, de egy tavaly bevezetett jogszabálynak köszönhetően már jelentősen bővülhet a biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya. Ebben az évben is közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét.

2012-ben az összes mezőgazdasági kár döntő többségéért a jégverés volt a felelős, közel 600 milliós veszteséget okozva a gazdálkodóknak. Ezt a különböző tüzek által okozott pusztítás követi, amelyekre összesen mintegy 116 milliót fizetett ki a Generali. A listán harmadik helyen a viharkárok következnek nagyságrendileg 82 millió forint értékben, de meg kell említeni a tavaszi és a téli fagyokat is, amelyek közel 35 milliós pusztítást okoztak. Az egész nyáron tartó aszálykárokra több tízmillió forintot fizetett ki a biztosító.

A Generali adatai alapján tavaly a legnagyobb mezőgazdasági károkat elszenvedett régiók Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megyék voltak, de természetesen az ország más területein is okozott hatalmas károkat a szélsőséges időjárás.

"Arra számítunk, hogy ebben az évben tovább bővül majd a biztosítással védett termőterületek aránya. Szerencsére már azok a gazdálkodók is gondoskodhatnak terményeik védelméről, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen már alig több mint 2000 Ft-os hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak. Tavaly volt olyan ügyfelünk, akinek közel 50 millió forintot fizettünk ki, mert a jégverés teljesen tönkretette az egész paprikatermését, de volt olyan is, akinek a repceföldjén okozott az időjárás közel 20 milliós kárt." - mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A támogatási programban részt venni szándékozó gazdálkodók a Generalinál idén is négyféle megoldás közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt.

Az úgynevezett "A" csomag 11 növényre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, valamint szezonalitásától függően téli-és tavaszi fagyok ellen is. A "B" csomag jégeső, és ettől az évtől kezdve homokverés, vihar és tűz okozta károkra köthető közel 40 féle növényre, a "C" pedig ugyancsak jégeső, tűzkár és 2013-tól téli fagy ellen köthető a "B" csomagban nem szereplő növényekre. Mindezek mellett a Generali ebben az évben is lehetővé teszi a támogatási programban meghatározott önrész vállalására nem képes mezőgazdasági termelők számára, hogy önrész-csökkentő kiegészítő biztosítást köthessenek a jégeső és vihar kockázatokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?