Szakmai egyeztetés kezdődött a TÉSZ-ek helyzetének javítására

agrarszektor.hu
Szakmai egyeztetés kezdődött csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakértőinek és a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) képviselőinek bevonásával a TÉSZ-ek működési feltételeinek javítása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyeztetésről - amelyre az MVH-nál került sor - a véleménycserét követően Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: a szakértői egyeztetés célja, hogy a TÉSZ-ek hasonló gazdasági teljesítményre legyenek képesek, mint más országok termelői szervezetei az unióban. Az EU-ban ugyanis a TÉSZ-ek átlagosan a zöldség-, gyümölcsforgalom mintegy 38-40 százalékát adják. Magyarországon ez a teljesítmény mintegy a fele az uniós átlagnak 17-18 százalék.

A FruitVeB elnöke rámutatott: a TÉSZ-eknek a mostaninál aktívabb piaci szerepet kell vállalniuk, segítve a következő évekre tervezett mintegy egymillió tonnás termelésnövelésből adódó árumennyiség piacra juttatását. Azaz a TÉSZ-ek termelési integrációs szerepét növelni kell ahhoz, hogy a magyar zöldség-gyümölcságazat teljesíteni tudja azt a célt, hogy a mostani átlagosan évi 2,5 millió tonnás termelését egymillió tonnával növelje.

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, vagyis a TÉSZ-ek működését tovább kell fejleszteni oly módon, hogy azok közelítsenek az uniós normákhoz, a szorosabb termelői összefogást tekintve. Ennek konkrét lépéseiről tárgyalnak most a szakértők. A szándék szerint a TÉSZ-ek helyzetét a jövőben félévente tekintenék át.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?