Dráguló terményárakat eredményezhet a belvízkár

agrarszektor.hu
Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályának vezetője szerint szinte biztosan érezteti majd árnövelő hatását a belvíz a terményárakon, azonban egyelőre nehéz megmondani, mekkora mértékben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Mivel a belvízzel borított területek közel fele, mintegy 71 ezer hektár mezőgazdasági terület, ezért egyre fokozottabb figyelem irányul a károk enyhítésére. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a belvíz miatt a tavasszal elvégzendő munkákat később lehet elkezdeni, így a szokottnál jóval rövidebb idő áll majd a gazdák rendelkezésére. A következő hetek időjárása - a csapadékos időszak elhúzódása, illetve az ezt követő felmelegedés mértéke - tehát kulcsfontosságú lesz a mezőgazdasági termelők számára" - hangsúlyozta Tresó István.

A Vidékfejlesztési Minisztérium múlt heti bejelentésének értelmében a kárenyhítő alapot a belvízkárok enyhítésére is fordíthatják a gazdák, ám a szakértő véleménye szerint a termelésből ideiglenesen kieső területek, illetve az esetlegesen alacsonyabb termésátlagok így is hatással lehetnek a terményárakra. Ennek pontos mértékét azonban nagyon nehéz megbecsülni, mivel a mezőgazdasági termékek árát csak kisebb mértékben befolyásolja a hazai piac, a világpiaci folyamatok már annál inkább.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?