Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A lengyelországi élelmiszerellenőrzés megbízható, megfelel az európai uniós normáknak; a lengyel élelmiszeripari termékek masszív bírálata ugyanakkor árt a lengyel-cseh kapcsolatoknak is - mutatott rá a lengyel fél. A cseh mezőgazdasági minisztérium viszont reagálásában leszögezte: az élelmiszerek értékelésénél nem a származási helyet, hanem azok minőségét vizsgálja.
A lengyel félnek meggyőződése, hogy a lengyel élelmiszerek a valóságban nem jelentenek nagyobb veszélyt az emberek egészségére, mint a cseh, illetve a más országokból származó termékek.
"Európában működik a nyitott piac, ezért a minisztérium semmiképpen sem az élelmiszerek származási helyét, hanem azok minőségét vizsgálja" - jelentette ki Jan Zácek, a cseh mezőgazdasági minisztérium szóvivője. "A mi célunk az, hogy a cseh piacon csak jó minőségű élelmiszer legyen, függetlenül származási helyétől" - tette hozzá.
Petr Bendl, cseh agárminiszter jelezte, találkozni kíván lengyel partnerével, hogy megtárgyalják a vitatott kérdéseket, illetve az élelmiszeripari termékek ellenőrzése terén a szélesebb együttműködést.
A lengyel diplomáciai képviselet rámutatott arra, hogy a cseh agráripari termelés folyamatosan csökken, emelkedik a behozatal, és vele együtt a negatív kereskedelmi szaldó is. Csehország agrárkereskedelme tavaly 34,3 milliárd koronás veszteséget mutatott ki. Míg 2000-ben az agárbehozatal értéke 53 milliárd koronát tett ki, tavaly már 144 milliárdot. A cseh agrárkivitel ebben az időszakban 37 milliárd koronáról 110 milliárd koronára emelkedett.
A Csehországban piacon lévő élelmiszerek több mint fele ma Németországból és Lengyelországból származik. 2000 óta a német behozatal mintegy 50 százalékkal, míg a lengyel 200 százalékkal emelkedett. "Ezek a statisztikák önmagukért beszélnek, és rámutatnak a mai helyzet okára. A lengyel élelmiszerek egyre konkurenciaképesebbek a cseh piacon és ezzel veszélyeztetik a helyi élelmiszergyártókat" - szögezte le a nagykövetség.
A cseh élelmiszerellenőrzés szerint tavaly a lengyel származású élelmiszerek között 24,1 százalék nem felelt meg az érvényes cseh normáknak. A cseh származású termékeknél ez az arány 14,5 százalék volt. A nagykövetség szerint a lengyel élelmiszerek minőségét megkérdőjelező masszív kampány ahhoz vezetett, hogy a csehek körében visszaesett a lengyel élelmiszerek iránti kereslet.